Grootmeester Alexander Baljakin winnaar van de 'Onvoltooide van Hijken'

Alaxander Baljakin, winnaar van de 'Onvoltooide van Hijken' Foto: Geb Kos

Nog twee ronden mochten de deelnemers aan het Hijken Open aan de bak, voor ook de damsport in quarantaine ging. Genoeg voor Alexander Baljakin om het peloton op ruime achterstand te zetten.

Gisterochtend vroeg waren de organisatoren en de gemeente het snel eens. Geen geforceerde varianten om zich uit de opsluiting van het kabinet te wurmen. Gewoon solidair met de gemeenschap en ’s avonds gezond weer naar huis, was het devies.

Maar niet na zich nog een dag achter het bord uit te leven. Op voorstel van Wim Koopman plakte men er na de ochtendronde nog een partij aan vast, zodat na zes van de acht ronden toch enig reliëf in het klassement was aangebracht, met Alexander Baljakin als glorieuze winnaar.

Veteranen

De grootmeester uit Huissen tikte achtereenvolgens de subtoppers Cock van Wijk en Peter van der Stap van het bord, maar was de eerste om zijn eindzege te relativeren. ,,Met alle respect speelde ik toch tegen twee veteranen die zichzelf onnodig in de problemen brachten, waarna de winst niet moeilijk te vinden was. Dan had Guntis Valneris het tegen de jonge garde een stuk lastiger.”

De Letse grootmeester, die er twee weken quarantaine voor over had om in Hijken mee te doen, trof deze week drie jeugdkampioenen, die onder leiding van talentcoach Rik Keurentjes uitstekend presteerden. Nadat Valneris maandag al een veer moest laten tegen de 15-jarige Emre Hageman, gaven gisteren ook Machiel Weistra (17) en Simon Harmsma (15) de mondiale nummer 3 in prachtige complexe duels geen duimbreed toe. Dankzij hun hoge tegenstandersrating mochten Harmsma en Valneris de tweede en derde prijs in ontvangst nemen

Coronaperikelen

En zo gaat het toernooi na zes van de acht ronden als de ‘Onvoltooide van Hijken’ de geschiedenis in. Toch kijkt voorzitter Wouter Sipma tevreden terug. ,, We hadden het eigenlijk met alle coronaperikelen heel goed voor elkaar. De sfeer was geweldig en het is mooi om te zien hoe wereldtoppers, talenten en liefhebbers van alle niveaus elkaar respecteren.”

Illustratief daarvoor is bejegening van Egbert Koning. De sympathieke 68-jarige veteraan kampt al jaren met de ziekte van Parkinson, maar geniet nog met volle teugen van het damspel. Koning verloor bijna alles en eindigde stijf onderaan, maar dinsdag behaalde hij na een prachtige damcombinatie tegen Nerin Bissewar zijn enige punt. Dat was de organisatie niet ontgaan, zodat Koning unaniem de rondeprijs kreeg toegekend: een mondkapje met het wapen van de provincie Drenthe.

 

Je kunt deze onderwerpen volgen
Sport
menu