Haalt GIJS de finale, trekt Lycurgus de goede lijn door en gaat Rolder Boys-Emmen door? | tips van de sportredactie

Luuk Hofhuis (links) en Kyle McCauley blokkeren namens Lycurgus.

Luuk Hofhuis (links) en Kyle McCauley blokkeren namens Lycurgus. Foto: Dijks Media/Peter Verheijen

IJshockey, volleybal, handbal en als het buiten niet te wit wordt: amateurvoetbal te kust en te keur. Dit zijn de tips van onze sportredactie.

De ijshockeyers van GIJS HEPRO Groningen kunnen zich dit weekend plaatsen voor de finale om het kampioenschap in de eredivisie. Dat kan zondagavond gebeuren in Tilburg, waar GIJS zich na winst in de terugwedstrijd tegen Tilburg Trappers finalist kan noemen, mits de eerste halve finale, die zaterdagavond om 20.30 uur in Kardinge wordt gespeeld, ook wordt gewonnen. Tilburg Trappers speelt in de eredivisie met het talententeam van het Brabantse ijshockeybolwerk. Het eerste team van Trappers, waarin stad-Groninger Martijn Oosterwijk lang het doel verdedigde, speelt al jaren in de Duitse Oberliga. GIJS moet het in elk geval doen zonder de geschorste Niels van der Vossen en de geblesseerde Sebastiaan Snijder.

Amateurvoetbal onzeker

Wat het gaat worden met het amateurvoetbal dit weekend is grotendeels aan de weergoden. Mocht de sneeuw verdwenen zijn en de velden bespeelbaar, dan is Oranje Nassau-ACV de mooiste noordelijke vrouwenvoetbalderby die denkbaar is. Beide ploegen vechten tegen degradatie uit de topklasse, op de eredivisie na het hoogste niveau.

In de eerste klasse E zondag doen Rolder Boys en Emmen dat ook, vechten tegen degradatie. Beide Drentse ploegen ontmoeten elkaar op sportpark Boerbos om 14.00 uur. In dezelfde klasse gaat het wat beter met WVV en GRC Groningen . Die ploegen ontmoeten elkaar in Winschoten. De Groningse clash start ook om 14.00 uur. Een stad-Groninger onderonsje dat zeker de moeite waard is: PKC’83-Oranje Nassau . Op woonwagenkamp De Kring wordt zaterdag om 14.30 uur afgetrapt.

Lycurgus wil ook naar de finale

De volleyballers van Samen Lycurgus wacht zondag in Groningen een cruciale wedstrijd. In het Alfa-college Sportcentrum wordt vanaf 15.30 uur gespeeld tegen het Limburgse Limax , de verrassing van dit seizoen. De Limburgers staan met elf punten op de tweede plek in de kampioenspoule. Bij een 3-0 of 3-1 overwinning neemt Lycurgus, de huidige nummer drie met negen punten, die o zo belangrijke tweede plaats in de stand over.

De bovenste twee plekken geven de daar geëindigde teams na afloop van alle wedstrijden in de kampioenspoule recht op het spelen van de finaleduels om de Nederlandse titel. Koploper is nu het Apeldoornse Dynamo, dat zelf volop aan de bak moet tegen Orion uit Doetinchem, de nummer vier met acht punten. Lycurgus zit in ieder geval in een flow. De mannen van coach Arjan Taaij wonnen beide voorgaande wedstrijden tegen SSS en Sliedrecht met 3-0.

Oosting E& O/Hurry Up onder druk van coach Weerman

De handballers van Oosting E & O/Hurry-Up hebben zaterdagavond in Emmen tegen Feyenoord wat recht te zetten. Tot frustratie van coach Harrie Weerman lieten de spelers van de combinatieploeg zich vorig weekeinde tegen koploper Houten met 40-28 al te gewillig naar de slachtbank leiden. Volgens de coach moeten er de komende weken punten worden behaald. Dat kan wanneer vanaf 20.45 uur in sporthal Angelslo Feyenoord op bezoek komt. De Rotterdammers staan elfde in de eredivisie, terwijl de Emmenaren op plek zeven staan.

Het treffen wordt vanaf 19.00 uur voorafgegaan door de wedstrijd van de vrouwen van Misker E & O tegen Westfriesland SEW 2 . Inzet is plek drie in de eerste divisie.