Handbalcoach Freek Gielen vertrekt bij E & O in Emmen en wil met Houten het kunstje nog eens flikken

Na vijf jaar als coach van Oosting E & O is Freek Gielen toe aan een nieuwe uitdaging. Hij vertrekt naar Houten en wil ‘het kunstje’ daar nog eens flikken.

Freek Gielen is toe aan een nieuwe uitdaging.

Freek Gielen is toe aan een nieuwe uitdaging. Foton Benting

Gielen (32), die behalve als trainer ook als speler voor E & O actief was, ‘wil zelf weer uitgedaagd worden’, zoals hij het noemt. De geboren Limburger vindt het na vijf jaar trainerschap bij de eredivisieclub uit Emmen tijd om zijn focus te verleggen. Dat gebeurt naar Houten, waar hij volgend seizoen aan de technische touwtjes trekt.

,,Het is natuurlijk typerend als de jongens me Freekie gaan noemen in plaats van trainer”, zegt Gielen. ,,Want ik ben natuurlijk wel hun trainer en niet hun medespeler. Als je, zoals ik, al zo lang bij een club als E & O zit, sluipt dat erin. Maar je moet ook niet te dicht bij de spelers staan. Dat is niet goed voor de verhouding van speler tot trainer.’’

Hoogste niveau

Gielen kent de meeste handballers bij E & O door en door. Hij werkte met velen bij de A-jeugd, het tweede en de afgelopen twee jaar ook bij het eerste. ,,Met een aantal heb ik zelfs nog samengespeeld.” De coach merkte dat niet alle spelers altijd het heilige vuur hadden. Dat stoorde hem soms, want die gedrevenheid heeft hij zelf wel. ,,Sommige spelers hebben hun persoonlijke top al bereikt en vinden het wel prima zo: bovenin meespelen in de eredivisie. Maar als je naar de BeNe-League wil promoveren, moet je er alles voor doen om dat te bereiken. Ik wil altijd het hoogste niveau halen.”

Gielen staat desalniettemin achter de beslissing van het E & O-bestuur om niet vrijwillig naar de BeNe-League te promoveren. De Emmer eredivisieclub kreeg afgelopen week het verzoek van het Nederlands Handbal Verbond (NHV) om komend seizoen op het hoogste niveau te spelen. Op dit moment telt de grensoverschrijdende Belgische Nederlandse competitie, doordat Gielens nieuwe werkgever Houten vrijwillig degradeerde, nog maar vijf clubs uit Nederland. En dat is er één te weinig.

Play-offs

Eigenlijk had E & O als nummer twee tegen Quintus, de nummer één van de eredivisie, voor promotie naar de BeNe-League moeten spelen. Door de coronacrisis gingen die play-offs echter niet door. ,,Als we van Quintus hadden gewonnen, waren we wel gewoon gepromoveerd”, zegt Gielen. ,,Dan hadden we het op sportieve gronden verdiend en was er financieel alles aan gedaan om voor ons het spelen in de BeNe-League mogelijk te maken. Maar promoveren omdat de bond dat vraagt, vind ik niet verdiend.”

Omdat na E & O ook Quintus en de nummer drie van de eredivisie BFC weigerden om op verzoek te promoveren, zit de NHV met een groot probleem. De clubs worden afgeschrikt door de financiële consequenties, die volgens hen door hoge reiskosten en lagere bezoekersaantallen aan het spelen in de BeNe-League verbonden zijn. Dat was eveneens de reden waarom Houten vrijwillig afstand deed van deelname aan het hoogste niveau.

Heel jonge ploeg

Gielen ziet echter voldoende uitdaging om bij Houten aan de slag te gaan. ,,Ik krijg te maken met een heel jonge ploeg, want er gaan nogal wat spelers weg. Het is een club die, net als E & O, in het opleiden van spelers investeert. Ik kan bij Houten bouwen aan een ploeg die bovenin de eredivisie moet meedraaien. Ik wil laten zien dat ik het kunstje van E & O ergens anders ook kan flikken. En wellicht komt er daarna een mooie BeNe-League-club voorbij.”

De Limburger, in het dagelijks leven militair sportinstructeur, kan door de coranacrisis als coach nog niets doen. ,,Bij Houten hebben ze een goede krachttrainer die de jongens opdrachten heeft meegegeven. Ze moeten zelf zorgen dat ze fit blijven. En dat kunnen ze ook maar beter doen. Als we straks volle bak kunnen trainen, is er geen meelij voor spelers die niet meekomen. Dan moet iedereen er staan.”

Je kunt deze onderwerpen volgen
Sport
menu