Handbalster Renske Mulder (24) uit Aalden staat met HVZ/Vivendi aan het begin van nieuw seizoen in de hoofdklasse. 'Als het echt nodig is kan onze coach ook die schop onder de kont geven'

Handbalster Renske Mulder (24) van HVZ/Vivendi wil zich continu verbeteren en is hard voor zichzelf. Foto : LK Media / Liam Kuiper

Enthousiasme, teamspirit en winnaarsmentaliteit, dat is handbalster Renske Mulder (24) van HVZ/Vivendi ten voeten uit. Wat zijn de uitdagingen in het nieuwe seizoen van haar team in de hoofdklasse?

Over haar eigen positie wil de 24-jarige Mulder nog wel een slag om de arm houden.

„We zitten niet zo ruim in de keepers. De posities moeten na de zomerstop weliswaar nog worden ingevuld, maar ik kan dan zomaar in het doel geposteerd worden.” Voor de handbalster trouwens geen onbekend terrein, want ook in de jeugdjaren stond ze altijd al onder de lat.

Renske Mulder denkt continu na over wat beter kan én moet. Ze is hard voor zichzelf. ,,Ik ben echt een bijter en wil mijn taken graag zo goed mogelijk uitvoeren, liever vandaag dan morgen. Het frustreert mij dan ook vaak als dingen niet goed gaan. Dan kan ik boos worden.”

Schop onder de kont

De Aaldenaar is lichtvoetig, balvaardig en kan snel omschakelen in een wedstrijd. ,,Mijn fysieke kracht is nog een ontwikkelpunt. Verdedigend kom ik soms nog wat te kort en daar werk ik dan ook hard aan.”

Mulder is heel blij dat ze met iemand van het kaliber Paul van Gestel kan werken. „Een coach met veel ervaring: hard, direct en duidelijk. Gepokt en gemazeld in het handbal. Paul laat ons altijd in onze waarde en is ook altijd in voor een lolletje, maar als het echt nodig is kan hij ons ook die schop onder onze kont verkopen. Het is een perfecte match.”

Keuze voor handbal was geen automatisme

De in Annen geboren en getogen Mulder komt uit een sportief nest, met een voorliefde voor voetbal. De keuze voor handbal was dan ook geen automatisme.

,,Mijn zus speelde handbal en het was daarom voor mij destijds een makkelijke stap om daar eens te gaan kijken. Ik moet zeggen dat voetbal ook zeker op mijn interesse kon rekenen, maar uiteindelijk werd het handbal. Daar kan ik alles uithalen.”

Via Exito naar HVZ/Vivendi

In de jeugdteams stond Renske Mulder altijd op doel, maar gaandeweg werd ze omgeturnd tot hoekspeelster. Ook daar kon ze goed uit de voeten. ,,In het begin voelde het echter wel onwennig en moest ik veel leren.” Ze speelde jarenlang bij H.V.A in Annen en na de verhuizing naar Aalden koos Renske aanvankelijk voor Exito in Sleen. Dit wordt alweer haar derde seizoen bij HVZ/Vivendi.

Het naderende seizoen in de hoofdklasse noemt Mulder ronduit uitdagend. ,,We zijn ons terdege bewust van het feit dat het op een hoger niveau niet vanzelf gaat. We moeten extra hard werken en zaken snel moeten oppakken.”

Mulder wijst op het belang van een brede selectie, waar voor iedere speelster van Dames 1 en Dames 2 een belangrijke rol is weggelegd. ,,We hebben elkaar nodig en we moeten elkaar uitdagen. Iedereen moet ervoor willen vechten. Scherp zijn is echt cruciaal, dat hebben we ook vorig seizoen wel gemerkt.”

Spelen met hars

Een bijkomend aspect is dat veel hoofdklassers met hars spelen. ,,Het gebruik van het kleverige goedje, dat spelers extra grip geeft op de bal, was voor ons betrekkelijk nieuw. Teams spelen dankzij hars meer met snelheid, vanuit de omschakeling. Ook daar zullen we ons terdege op moeten voorbereiden. Dit seizoen ligt onze de focus vooral op een sterke en stabiele dekking en een flitsende omschakeling. Hiermee leggen we een stevige basis zijn om dit seizoen in de hoofdklasse goed mee te kunnen draaien.”

Je kunt deze onderwerpen volgen
Sport
menu