Handbalsters vechten zich langs Frankrijk

Handbalsters vechten zich langs Frankrijk ANP

De Nederlandse handbalsters staan al met één been in Rio de Janeiro. De ploeg van bondscoach Henk Groener maakte vrijdagavond een vliegende start op het olympische kwalificatietoernooi in Metz. Oranje vocht zich langs gastland Frankrijk en boekte een klinkende zege van 24-17. Laura van der Heijden was topscorer met vijf treffers.

Het Nederlands team heeft nog één zege nodig en is dan voor het eerst in de geschiedenis geplaatst voor de Olympische Spelen. Zaterdag is Japan de tegenstander en zondag Tunesië. Die ploegen zijn op papier beduidend zwakker.

Frankrijk speelde weliswaar een thuiswedstrijd in de goed gevulde sportarena van Metz, maar het Nederlandse team wist zich gesteund door veel luidruchtige fans. Het inspireerde Nederland tot een gedreven jacht op doelpunten, die aanvankelijk stroef verliep. De afwerking was in de eerste helft bijzonder gebrekkig. De ene na de andere bal ging naast, over of stuitte op de Franse keepster Laura Glauser.

Fabuleuze reddingen

Aan de andere kant miste Frankrijk ook legio kansen en toonde de Nederlandse keepster Tess Wester haar klasse. Zij voorkwam met fabuleuze reddingen dat Frankrijk nauwelijks het doel trof. Spelbepaler Nycke Groot zette in de slotfase van de eerste helft een tandje bij en ineens kreeg Nederland licht de overhand. Bij rust was er een kleine voorsprong van 9-7.

De dekking van Nederland had het in de eerste dertig minuten al zwaar, in de tweede helft kwam er nog meer druk op. Frankrijk nam meer initiatief en kwam terug tot 11-11, maar Oranje bezweek niet. Integendeel; de meiden van Groener vonden steeds beter het net en liepen in de slotfase zelfs uit naar een marge van zeven doelpunten. Verbeten vocht de ploeg zich naar de belangrijke overwinning.

Je kunt deze onderwerpen volgen
Sport
menu