Handbalsters winnen ook zonder Lois Abbingh uit Groningen. Frankrijk tegenstander in kwartfinale Olympische Spelen

Merel Freriks uit Emmen speelde haar 50ste interland. Foto: ANP

De Nederlandse handbalsters hebben de groepsfase van de Olympische Spelen afgesloten met een overwinning op Montenegro: 30-29. De wereldkampioen eindigt daardoor op de tweede plaats in groep A en neemt het woensdag in de kwartfinales op tegen Frankrijk, dat als derde eindigde in poule B.

Op de Olympische Spelen van Rio de Janeiro in 2016 verloor Oranje in de halve finales van de Françaises (23-24). Dat overkwam de handbalsters twee jaar later ook op het EK in Frankrijk, waar het gastland goud pakte. De Franse vrouwen haalden vorig jaar op het EK weer de finale, maar moesten hun titel toen afstaan aan Noorwegen. Nederland kwam op dat toernooi niet verder dan de zesde plaats.

Oranje steekt in goede vorm

De handbalsters weten dat ze Frankrijk woensdag moeten verslaan om tot de laatste dag van de Spelen in Tokio te mogen blijven. Bij winst kan Oranje om de medailles strijden. De ploeg van bondscoach Emmanuel Mayonnade, een Fransman, steekt in goede vorm. De handbalsters wonnen in groep A op overtuigende wijze van Japan (32-21), Zuid-Korea (43-36) en Angola (37-28). De regerend wereldkampioen moest het zaterdag wel afleggen tegen Noorwegen, zij het nipt (27-29).

Rust voor Lois Abbingh

In de laatste groepswedstrijd tegen Montenegro, waarin de tweede plek op het spel stond, ontbrak topschutter Lois Abbingh (23 goals). De Groningse kreeg rust met het oog op de kwartfinale en werd in de wedstrijdselectie vervangen door Larissa Nusser. Merel Freriks uit Emmen speelde haar 50ste interland.

Oranje keek in de openingsfase een tijdje tegen een achterstand aan. Nadat Debbie Bont de stand op 6-6 had gebracht, nam Nederland het initiatief over. Halverwege leidde de ploeg van Mayonnade met 17-11.

In de tweede helft liepen de handbalsters uit naar 25-16, maar ze lieten Montenegro in de slotfase terugkomen tot op één doelpunt. Nederland hield ternauwernood stand.

Als nummer 2 naar kwartfinales

De Noorse vrouwen eindigden bovenaan in de poule, Oranje gaat als nummer 2 naar de kwartfinales. Frankrijk won in de andere poule twee wedstrijden, speelde één keer gelijk en verloor van Spanje en Rusland.

Je kunt deze onderwerpen volgen
Sport
menu