Handbalsters zitten bij EK in Denemarken geïsoleerd in een ‘rode bubbel’; Oranje begint vrijdag tegen Servïë

Het Nederlands handbal viert de wereldtite in pre-corona tijden. Foto Archief

De organisatie van het EK handbal, dat donderdag in Denemarken begint, hanteert strenge veiligheidsmaatregelen om coronabesmettingen zoveel mogelijk te voorkomen.

De Nederlandse handbalsters, die na een busreis in hun speelstad Kolding zijn aangekomen, verblijven inmiddels in een ‘rode bubbel’. Het team wordt net als de andere deelnemers de komende weken in het hotel volkomen geïsoleerd en mag geen contact hebben met de buitenwereld.

Geen contact met buitenwereld

De speelsters en coachingstaf mogen er alleen uit om wedstrijd-en te spelen en behalve met de tegenstanders en scheidsrechters met niemand anders contact hebben.

Zo kan de pers de handbalsters na afloop van de wedstrijden niet persoonlijk spreken. Reacties zijn alleen via een internetverbinding te krijgen. Door veelvuldig te testen moeten eventuele coronabe-smettingen zo snel mogelijk worden opgespoord. De speelsters zijn in de afgelopen weken al veelvuldig verplicht getest en dat zal tijdens het EK telkens om de 72 uur gebeuren.

Apart hotel voor besmette speelsters en officials

Besmette handbalsters en officials moeten verhuizen naar een apart hotel en in quarantaine gaan. Ze mogen alleen weer aan de wedstrijden deelnemen als ze negatief testen. Teamgenoten worden eveneens extra getest en moeten sowieso twee dagen in quarantaine blijven.

Tijdens de wedstrijden worden de doelen gedesinfecteerd. Datzelfde geldt voor de zitplaatsen. Toeschouwers dienen een mondkapje te dragen en moeten ver van de speelsters blijven. Er mogen inclusief de toeschouwers maximaal 500 personen in de hal aanwezig zijn.

Ongewone tijden

Volgens voorzitter Michael Wiederer van de internationale handbalbond EHF vragen ongewone tijden om ongewone maatregelen. ,,We doen er met de verantwoordelijk autoriteiten alles aan om het toernooi in een veilige omgeving te laten plaatsvinden. Dat geldt voor iedereen: van de spelers tot degenen tijdens de wedstrijden die de vloer in de hal droog vegen.’’

Het EK, dat behalve in Kolding ook in Herning wordt gespeeld, begint donderdag met de eerste wedstrijden. Regerend wereldkampioen Nederland speelt vrijdagavond de eerste poulewedstrijd tegen Servië.

Nieuws

Meest gelezen

menu