Handelshuis FC Groningen gaat drukke tijd tegemoet, Lundqvist is de eerste die zich naar de uitgang begeeft

Met nog anderhalve week tot het sluiten van de transfermarkt maakt FC Groningen zich op voor een roerige periode. Er wordt aan tal van spelers getrokken. Ramon Pascal Lundqvist is de eerste die de club verlaat.

Ramon Pascal Lundqvist.

Ramon Pascal Lundqvist. Foto: ANP/Roy Lazet

Danny Buijs was er zaterdagavond na de 0-0 tegen FC Utrecht al lang niet gerust op. De trainer heeft op dit moment een elftal tot zijn beschikking dat misschien wel kan wedijveren om de vijfde plaats in de eredivisie, maar of dat over een paar dagen nog zo is? Met de concrete belangstelling voor Ramon Pascal Lundqvist en Gabriel Gudmundsson en de vergaande interesse in spelers als Azor Matusiwa, Ahmed El Messaoudi en Jørgen Strand Larsen kan de wereld er op 1 september wel eens heel anders uitzien voor FC Groningen, al liggen er lijstjes klaar om eventuele vervangers te halen.

Panathinaikos heeft zich bij technisch directeur Mark-Jan Fledderus gemeld voor Lundqvist. FC Groningen wil wel meewerken, omdat de 24-jarige Zweed sinds zijn komst naar het Noorden in 2019 altijd een beetje tussen wal en schip heeft gebivakkeerd. De middenvelder groeide nooit uit tot een onbetwiste basisspeler. Het is de bedoeling dat Lundqvist komend seizoen eerst wordt verhuurd. Daarna hebben de Grieken een optie tot koop. Tegelijkertijd verlengt FC Groningen het contract met de Scandinaviër met een jaar tot medio 2024.

‘Nog steeds een goede speler’

,,Zodat, als hij toch terugkomt, hij nog een tweejarig contract bij ons heeft’’, legt Fledderus uit. ,,Ik vind hem namelijk nog steeds een goede speler. Hij zit alleen inmiddels wel twee jaar bij FC Groningen en het is continu wel, niet, wel, niet. Ik snap dan ook dat hij, nu hij naar een grote club als Panathinaikos kan, dat zelf ook heel graag wil. Volgens mij kan dit op deze manier voor iedereen een goede oplossing zijn. Misschien komt hij na de verhuurperiode wel sterker terug. Dan hebben wij gewoon een heel goede speler met nog een tweejarig contract.’’

Fledderus verwacht dat de transfer van Lundqvist snel beklonken zal zijn. Er hoeven alleen nog maar wat puntjes op de i te worden gezet. Wat betreft Gabriel Gudmundsson (22) zit er nog steeds een behoorlijk verschil tussen de vraagprijs van FC Groningen en de concrete biedingen van met name Franse clubs die op tafel liggen, maar de verwachting is dat die bedragen met het naderen van de deadline snel omhoog zullen gaan. Eigenlijk rekenen alle partijen erop dat de Zweedse linkervleugelverdediger voor het sluiten van de transfermarkt FC Groningen zal verlaten.

Vervanging Gudmundsson probleem

,,Ik denk dat we daar serieus rekening mee moeten houden’’, bevestigt ook Fledderus. ,,Al is het nog afwachten of we er uiteindelijk uit gaan komen. We zijn actief in onderhandeling.’’ De vervanging van Gudmundsson is een probleem voor FC Groningen. De Zweed vormt een belangrijke schakel in het spelsysteem en is niet zomaar intern te vervangen. De 18-jarige linksback uit eigen kweek, Björn Meijer, is een gegadigde en dat geldt ook voor Thomas Poll, maar die twee spelers zullen zeker in het begin nog niet van het niveau Gudmundsson zijn. Fledderus kijkt dan ook buiten de deur rond en zou onder meer geïnteresseerd zijn in de 22-jarige Alex Bangura van SC Cambuur.

,,Het is een heel lastige positie om in te vullen’’, weet Fledderus. ,,Er is niet voor niets zoveel belangstelling voor Gudmundsson. Als je hem tegen FC Utrecht ook weer een paar keer op ziet komen langs de zijlijn. Zo knap en professioneel, want reken maar dat al die belangstelling wel iets doet met een voetballer. Zo’n speler als Gudmundsson is gewoon heel moeilijk te vervangen. Goede linkervleugelverdedigers zijn schaars, al denk ik dat er zeker wel wat bij moet als hij vertrekt. Daar gaan we goed ons best voor doen, al is het niet realistisch om er meteen vergelijkbare kwaliteit voor terug te halen.’’

Schaken op meerdere borden

Bij Fledderus wordt ook continu geïnformeerd naar andere spelers van FC Groningen zoals Azor Matusiwa, Ahmed El Messaoudi, Tomas Suslov en Jørgen Strand Larsen, al liggen er voor deze Groningers nog geen concrete bedragen op tafel. Toch verwacht de technisch beleidsbepaler zoals gezegd drukke dagen.

,,Het is momenteel een kwestie van continu schaken op meerdere borden, waarbij ik steeds een aantal stappen vooruit moet denken. Wat gebeurt er als die weggaat, wat heeft het voor gevolgen als voor die speler een aantrekkelijk bod op tafel komt. Zo gaat het maar door. Ik vind dat overigens heel erg leuk hoor. De komende anderhalve week zit ik wat dat betreft helemaal in mijn element. Dan ben ik nonstop aan het bellen, lijntjes aan het uitleggen, schakelen met scouting, Danny Buijs informeren, noem alles maar op. En intussen vooral ook de rust bewaren rond het elftal, want dat moet zich gewoon kunnen richten op de competitie. Het zijn soms moeilijke, maar ook interessante afwegingen die we moeten maken. Dat is niet erg, want hier leef ik voor, hier geniet ik van. Mede om deze reden ben ik technisch directeur van FC Groningen geworden. ’’

Je kunt deze onderwerpen volgen
Sport
FC Groningen
menu