Handjevol fans bij eerste training van selectie FC Groningen. Vrolijke spelers trainen voor het eerst in jubileumshirt

Zaterdag stond de selectie van FC Groningen voor het eerst weer op het veld. De eerste training bleek een goed bewaard geheim, want slechts een handvol supporters was aanwezig op sportpark Corpus den Hoorn.

Eerste training selectie FC Groningen. Mike te Wierik geeft het sein voor aan de groep

Eerste training selectie FC Groningen. Mike te Wierik geeft het sein voor aan de groep Foto: Jan Kanning

Misschien was het omdat iedereen zijn roes uitsliep na een wilde nacht waarin de cafés eindelijk weer tot diep in de nacht open waren. Misschien was het omdat iedereen wist dat Hij (gaat -ie nou door of niet?) toch niet op het trainingsveld zou verschijnen.

Misschien was het omdat er nog even geen interesse is in clubvoetbal, met het EK in volle gang. Of misschien wist men het niet dat de selectie van FC Groningen voor de eerste keer weer op het trainingsveld stond.

Het was gissen naar de reden waarom de fans het lieten afweten. Waar er normaal bij de eerste training honderden belangstellenden langs het veld staan, kwam slechts een handvol fans opdagen.

Opsomming van afwezigen

FC Groningen had er weinig ruchtbaarheid aangegeven dat trainer Danny Buijs zaterdag met zijn selectie aan het nieuwe seizoen begon. Met een oproep aan fans om naar Corpus den Hoorn te komen, kon de eerste training worden uitgelegd als een evenement en dat zou een hoop gedoe met zich meebrengen. En dus stonden er vooral journalisten langs het veld, die er een wedstrijdje van maakten als eerste de afwezigen op te sommen.

Die Ene was er dus niet, dat was vooraf al duidelijk. Ook Paulos Abraham, Azor Matusiwa, Jørgen Strand Larsen en Tomas Suslov ontbraken. Omdat ze vanwege interlandverplichtingen een langer seizoen draaiden, mogen zij nog even genieten van hun vakantie.

Jubileumtrainingstenue

De thuisblijvers kregen overigens gelijk. Het werd geen training met leuke frivoliteitjes of spectaculaire afwerkoefeningen. Er werd een rondje gelopen, er volgde een passoefening, een positiespelletje en als afsluiting een partijtje. Meest opvallende was het nieuwe trainingstenue van FC Groningen, dat vanwege het 50-jarige bestaan van de club met gouden letters is bedrukt.

Bij het partijtje viel vooral de nieuwbakken doelman Peter Leeuwenburgh op. De sluitpost zal na het vertrek van Sergio Padt waarschijnlijk eerste doelman worden bij FC Groningen. Om die plaats onder de lat nog wat zekerder te stellen, probeerde Leeuwenburgh opzichtig een wit voetje te halen bij de trainer, door op compleet willekeurige momenten ‘houd druk!’, de catchphrase van Buijs, over het veld te schreeuwen.

De Leeuw ouder en wijzer terug

Een andere opvallende speler op het veld was Michael de Leeuw. De 34-jarige spits is na vijf jaar afwezigheid teruggekeerd bij de Trots van het Noorden. Hij beleefde weinig plezier aan zijn eerste training. De Leeuw schoot de bal in de laatste seconde van de training voor open doel hard tegen de lat.

Hij zat na zijn flater niet in zak en as. Dat was in het verleden misschien anders, maar de spits is ouder en wijzer geworden. ,,Toen ik twintig was, had ik het gevoel dat ik me meteen moest laten zien op de training’’, zei De Leeuw.

,,Dan ben je aan het rennen en vliegen en baal je misschien van zo’n kans, omdat je denkt dat je in de eerste drie dagen al je basisplaats moet verdienen. Zo werkt het helemaal niet. Er zijn zes weken voorbereiding om je te laten zien. Het gaat in deze periode vooral om fit worden.’’

De Leeuw was er niet rouwig om dat er in de eerste training direct veel arbeid moest worden verricht. ,,Wat hadden we anders moeten doen? Een potje footvolleyen? Ik heb deze vakantie geen bal aangeraakt, dus ik weet niet of dat er zo fraai uit had gezien, haha.’’

Voor De Leeuw stond de vakantie in het teken van uitrusten. ,,De eerste paar dagen baalde ik nog enorm van de degradatie met FC Emmen. Daarna ben ik helemaal tot rust gekomen. De laatste twee weken heb ik wel wat loopwerk gedaan. Ik word natuurlijk ook al wat ouder en het lichaam moet niet gaan roesten.’’

Natuurlijk ging het ook even over de man die op de eerste training ontbrak. ,,Ik zou het heel mooi vinden als hij er nog een jaartje aan vastplakt. Bij Chicago Fire heb ik met een heel grote speler gevoetbald: Bastian Schweinsteiger.''

,,Het is enorm mooi om spelers van die klasse van dichtbij mee te maken. Hij zal alles wel afwegen en binnenkort een beslissing nemen, maar als het aan mij ligt, speelt hij nog een seizoen bij FC Groningen.’’

Je kunt deze onderwerpen volgen
Sport
FC Groningen
Voetbal
menu