Hans Hateboer staat vanavond met Atalanta in de finale van de Coppa Italia tegen het Juventus van Cristiano Ronaldo. Met zijn lange manen en haarbandje is de man uit Beerta Italiaanser dan ooit

Hans Hateboer (27) jaagt vanavond met Atalanta Bergamo tegen Juventus op de Coppa Italia. Het zou na de bekerwinst van FC Groningen de tweede hoofdprijs in de loopbaan van de Beertster zijn. Al denkt vader André daar net iets anders over. ,,Hans pakt elk jaar de hoofdprijs."

Hans Hateboer (l) van Atalanta Bergamo tijdens een eerdere ontmoeting met het Juventus van Cristiano Ronaldo.

Hans Hateboer (l) van Atalanta Bergamo tijdens een eerdere ontmoeting met het Juventus van Cristiano Ronaldo. Foto: ANP

Ha André, gespannen?

,,Tuurlijk. Het is toch een mooie prijs die op het spel staat."

En de tweede die Hans kan winnen na de bekerwinst met FC Groningen in 2015.

,,De tweede? Dit zou de zoveelste prijs al zijn, hoor."

De zoveelste?

,,Kijk, wij weten wel hoe we dingen op waarde moeten schatten. Toen Hans een contract kreeg bij FC Groningen, was dat al een prijs. In de finale van de play-offs in 2014 maakte hij het winnende doelpunt tegen AZ. Het jaar erop pakte Groningen de beker.

Bij Atalanta haalde hij elk jaar Europees voetbal. En Atalanta speelt volgend seizoen voor de derde keer op rij Champions League. Ongelofelijk, toch? Daarom zeg ik: hij pakt elk jaar de hoofdprijs."

Een enkelblessure zat Hans de laatste maanden dwars. Inmiddels is hij al niet meer weg te denken uit de basis van Atalanta.

,,Klopt, al was zijn enkel niet het probleem. Da's ook weer zoiets. Een Italiaanse journalist schreef dat ergens op en in Nederland hebben ze dat gewoon overgenomen. Maar Hans had een scheurtje in zijn middenvoetsbeentje. Gelukkig heeft hij nergens meer last van. Wie weet haalt Frank de Boer hem nog bij de selectie van Oranje voor het EK. Hij zit in elk geval in de voorselectie. We wachten rustig af."

Zijn de Hateboertjes dit seizoen nog op bezoek geweest in Bergamo?

,,Nee, dat zat er door corona niet in. We hadden vanavond wel naar de finale gekund, maar dat was een heel gedoe geweest. Negatieve testen kunnen aantonen, enzo. Toen Atalanta twee jaar geleden ook in de finale stond tegen Lazio (2-0 verlies, red.), zaten we wel op de tribune met onze andere twee zoons. Maar toen maakten we er een lekker lang weekend Rome van. Samen met de ouders van Marten de Roon en Robin Gosens. Gezellig, hoor. Maar vanavond zitten we gewoon thuis op de bank te kijken. Ook mooi."

 

Tot slot: we zien Hans tegenwoordig getooid met lange manen en een haarbandje.

,,Ja, mooi, hè?"

Niets mis mee. Maar hoe zit het met de Italiaanse maniertjes?

,,Niks aan de hand, hoor. Maar het is wel een jongen die zich moeiteloos aanpast aan zijn omgeving. Hij sprak al binnen een jaar vloeiend Italiaans. Hans doet het goed. Ook als mens. Minstens zo belangrijk. En we zeggen wel eens: het jongensboek van Hans Hateboer is nog lang niet dicht. Er komen alleen maar nieuwe hoofdstukken bij."

Je kunt deze onderwerpen volgen
Sport
menu