Hans Hateboer zette zijn eerste stappen op weg naar Oranje bij THOS: 'Ik blijf in Beerta. Bij mijn vriendjes'

Als Hans Hateboer vrijdag meetraint met het Nederlands elftal, doet hij dat vanwege Nationale Voetbaldag in het shirt van THOS uit Beerta. Daar begon het allemaal. Zo werd kleine Hans een grote meneer. 

Hans Hateboer als jeugdspeler van THOS uit Beerta.

Hans Hateboer als jeugdspeler van THOS uit Beerta. Foto: Eigen foto

Een vrijdagavond in 2007. Een brugpieper van het Dollard College in Winschoten wil dolgraag naar zijn eerste schoolfeest. Maar ja, de volgende ochtend moet hij op pad met de C2 van FC Groningen. ‘Mag ik naar het schoolfeest?’, hoort vader André Hateboer zijn zoon schoorvoetend vragen. ‘Nee, je móét’, luidt het antwoord. ‘Maar ik heb morgen toch een wedstrijd?’ ‘Hans, je drinkt niet en je rookt niet. Denk je nu echt dat je minder voetbalt omdat je één keer een avond later naar bed bent gegaan? Nee, dus. Je gaat gewoon.’

Aanjager

Alles moet bij Hans Hateboer wijken voor de bal. Als geboren Beertster zet hij zijn eerste stappen op een voetbalveld bij Tot Heil Onzer Spieren (THOS). Hans speelt samen met zijn jongere broer Thijs in de F1 van leiders Wiard Hinrichs en Harm Jan Nanninga. De kleine Hans Hateboer is overal op het veld. ,,Hij was op die leeftijd al de aanjager”, stelt Hinrichs. ,,Als ik voorin wat meer kracht nodig had, speelde hij daar. Achterin hetzelfde verhaal. Al moest hij daar nog wel eens op zijn verdedigende taken worden gewezen. Hij wilde altijd maar weer naar voren.”

De pupillen blijken talentvol en houden enorm huis in eigen regio. Leeftijdsgenoten van clubs als BNC uit Finsterwolde worden helemaal zoek gespeeld. 27-0, 22-1, dat soort uitslagen. Hateboer maakt er steevast een stuk of tien. De piepjonge Beertsters worden voorjaars-, najaars- en zaalkampioen. ,,Zo’n team zie je tegenwoordig niet meer bij de F-jes”, zegt Hinrichs. ,,Kluitjesvoetbal? Echt niet. Iedereen had zijn eigen positie. En ze waren taakbewust. Ze voetbalden alsof ze een paar jaar ouder waren.”

Ajax

Nieuws

menu