Harrie Lavreysen grijpt voor tweede keer goud na Oranje-onderonsje met Jeffrey Hoogland

Harrie Lavreysen en Jeffrey Hoogland snellen zij aan zij over de baan van Izu. Foto: ANP

Harrie Lavreysen heeft op de Olympische Spelen in Japan zijn tweede gouden medaille gepakt. De Nederlandse baansprinter versloeg in de finale van het sprinttoernooi zijn landgenoot Jeffrey Hoogland, met wie hij eerder deze week goud veroverde op de teamsprint.

Lavreysen en Hoogland plaatsten zich met groots machtsvertoon voor de eindstrijd. Zonder problemen bonden ze hun tegenstanders aan de zegekar, zonder ook maar een heat te verliezen.

Derde race brengt beslissing

In de finale tussen beide krachtpatsers spatten de vonken ervan af. Beide wonnen een heat, waarna een derde race beslissing moest brengen. Daarin bleek Lavreysen een maatje te groot. Het brons ging naar de Brit Jack Carlin, die de Rus Denis Dmitrjev versloeg.

Lavreysen en Hoogland zijn al jarenlang (trainings)maatjes en tevens elkaar grootste concurrenten. Ze doen amper voor elkaar onder. In de individuele kwalificatieserie van dinsdag reden ze nog precies dezelfde tijd: 9,215 seconden.

Lavreysen in actie op keirin

Ook op de afgelopen twee WK’s troffen ze elkaar in de sprintfinale. Toen won Lavreysen steeds. In Japan veroverden de twee eerder deze Spelen - samen met Roy van den Berg en Matthijs Büchli - goud op de teamsprint.

Lavreysen komt komend weekeinde nog in actie op de keirin, net als Büchli. Voor Hoogland, die donderdag zijn vriendin Shanne Braspennincx goud zag grijpen op de keirin, zitten de Spelen erop.

Je kunt deze onderwerpen volgen
Sport
menu