Superprestige van Gieten hangt aan zijden draad 'Als we van de zondag naar de zaterdag moeten is het einde verhaal'

Gieten is al 44 jaar het decor voor de Superprestige. Foto: Archief/Harry Tielman

Het voortbestaan van de Superprestige van Gieten staat op losse schroeven. De befaamde veldrit dreigt na 44 jaar te verschuiven van de zondag naar de zaterdag.

Dat is onacceptabel, zeggen de organisatoren in Gieten. ,,Als dat gebeurt, stoppen wij er mee.''

Liever een wereldbekerwedstrijd

Gieten wil de Superprestige het liefst inruilen voor een veldrit uit het wereldbekercircuit. Dat zou een promotie zijn, want de stap van Superprestige naar Wereldbeker is als een stap van de eerste divisie naar de eredivisie.

Gieten heeft al een plek aangevraagd op de wereldbekerkalender, maar er zijn meer kapers op de kust. Nederland krijgt slechts twee wereldbekerwedstrijden toegewezen. Gieten moet daar om vechten met Hoogerheide (dat een doorlopend contract heeft), Hulst en Valkenburg.

De organisatoren horen eind januari of Gieten een wereldbekerwedstrijd krijgt. ,,Het is spannend, maar we gaan uit van eigen kracht’’, zegt secretaris Jantienus Warners.

Als het lukt, heeft dat grote financiële gevolgen. ,,Dat kost ons 40.000 euro extra. Dat is een groot bedrag, maar je krijgt er ook veel exposure voor terug. Eurosport zendt de wedstrijd uit en ik verwacht dat ook de NOS belangstelling heeft.’’

Superprestige

Daarnaast blijft ook de Superprestige meer dan welkom in Gieten, maar dan wel op zondag. En dat zou wel eens lastig kunnen worden, want de meeste zondagen zijn al gereserveerd voor de grote kampioenschappen en de wereldbekerwedstijden. De drukte ontstaat mede doordat het wereldbekercircuit verdubbelt van 8 naar 16 wedstrijden. 

Zondag is de wedstrijddag

,,Krijgen we voor de Superprestige geen datum op de zondag, dan is het einde verhaal voor deze veldrit’’, zegt Warners. ,,Op zondag trekken we meer publiek dan op een zaterdag. We maken bovendien gebruik van een bedrijventerrein waar op zaterdag bedrijvigheid is. En onze plaatselijke sponsoren, die VIP-pakketten afnemen, zijn allemaal ondernemers die op zaterdag in hun bedrijf actief zijn.’’

Krediet

Warners hoopt dat de organisatie, die vanaf 1976 garant staat voor een jaarlijkse veldrit, door alle jaren heen krediet heeft opgebouwd bij het WB-circuit. ,,We maken vanaf 1989 deel uit van de Superprestige, hebben zes keer een NK georganiseerd en in 1991 was natuurlijk het WK in Drenthe.’’

Nieuws

Meest gelezen

menu