Hein Otterspeer gaat soeverein op titel NK sprint af; Kjeld Nuis kansloos na diskwalificatie wegens foute wissel

Kjeld Nuis (links) en Ronald Mulder na hun ongelukkige rit op de 500 meter. Foto ANP/Vincent Jannink

De vooraf als titelkandidaat bestempelde Hein Otterspeer leidt soeverein na de eerste dag van het NK sprint bij de mannen.

De schaatser van Jumbo-Visma werd zaterdag eerst tweede op de 500 meter, waarna hij vervolgens in een snelle tijd van 1.07,99 de 1000 meter won. Tweede en derde in het tussenklassement staan zijn teamgenoten Thomas Krol en Dai Dai N’tab, de oud-inwoner van de stad Groningen. Kai Verbij, vooraf ook gezien als titelkandidaat, stelde met twee vierde plaatsen teleur.

Lennart Velema raakt blokje

De Groningse sprinter Lennart Velema van Team IKO reed zichzelf uit het toernooi door op de 1000 meter op een blokje te stappen, waarna hij werd gediskwalificeerd. Ook Kjeld Nuis van Team Reggeborgh kreeg te maken met diskwalificatie. Hij gaf op de 500 meter zijn teamgenoot Ronald Mulder op de kruising geen voorrang. ,,Ik heb het voor hem verprutst’’, sprak een berouwvolle Nuis met tranen in zijn ogen.

Inhouden

Mulder moest bij het wisselen naar de binnenbocht inhouden, omdat Nuis hem niet voor lietgaan, terwijl dat volgens de regels had gemoeten. De oud-Emmenaar dacht ten onrechte dat Mulder nog achter hem zat en niet langszij, zoals het geval was. Mulder moest inhouden en gaan staan, waardoor de snelheid er bij hem even helemaal uit was.

Snelste opening

Dat was extra jammer, omdat de Zwollenaar op de 500 meter met een tijd van 9,61 de snelste opening van iedereen had. ,,Als ik wel normaal had kunnen doorrijden, had ik de 500 meter gewonnen’’, zei Mulder, die uiteindelijk 36,62 klokte.

Overschaatsen

Hij kreeg zaterdag echter de mogelijkheid om de kortste sprintafstand over te schaatsen. De enigszins vermoeide Mulder opende weer snel in 9,67 en finishte uiteindelijk in 34,85. Het leverde hem uiteindelijk een zesde plek in het tussenklassement op.

Je kunt deze onderwerpen volgen
Sport
menu