Heizeldrama van 35 jaar geleden in kleine kring herdacht

Heizeldrama van 35 jaar geleden in kleine kring herdacht ANP

In Brussel is in kleine kring stilgestaan bij het 'Heizeldrama', waarbij precies 35 jaar geleden 39 supporters van FC Liverpool en Juventus omkwamen tijdens de finale om de Europa Cup 1.

Vlak voor de aftrap bestormden fans van Liverpool een tribune met Italiaanse supporters. Tijdens de ongeregeldheden raakten veel supporters bekneld. Er vielen ruim 400 gewonden.

De finale werd gespeeld, terwijl langzaam duidelijk werd dat er veel doden waren gevallen. Juventus won, met dank aan een onterecht toegekende stafschop die Michel Platini benutte. Juventus liep geen ereronde. De beker werd in de kleedkamer uitgereikt.

De namen van alle slachtoffers werden een voor een opgelezen bij het Koning Boudewijn-stadion, het vroegere Heizelstadion. Burgemeester Philippe Close was aanwezig, net als de ambassadeurs van Italië en Groot-Brittannië in België. Vanwege het coronavirus waren er maar weinig mensen uitgenodigd voor de herdenking.

"Het is belangrijk dat we de slachtoffers niet vergeten", zei burgemeester Close. "Deze tragedie maakte het mogelijk hooligans uit de stadions te verbannen. Het was tevens de aanzet voor de renovatie van het Koning Boudewijnstadion."

Je kunt deze onderwerpen volgen
Sport
menu