Het kampioenenbal lonkt opnieuw voor basketballers Donar

Donar-coach Ivan Rudez: ,,Het wordt een enorme uitdaging.’’ Foto: Helge Prang

De basketballers van Donar zijn op Cyprus om een ticket voor de Champions League te bemachtigen. De eerste tegenstander met wie moet worden afgerekend is dinsdag om 15.30 uur Dnipro uit Oekraïne. Coach Ivan Rudez verwacht een zware dobber.

Gaat Ivan Rudez het dan eindelijk een keer voor elkaar boksen bij Donar? Dat is de vraag die rijst in de week waarin de Groninger basketbalclub voor de vijfde keer een poging gaat wagen zich te plaatsen voor de Champions League.

Nog nooit lukte het Donar om zo’n felbegeerd ticket voor het kampioenenbal te bemachtigen. In 2016 was het Tartu uit Estland dat kwalificatie in de weg stond, in 2017 was het Madrileense Estudiantes in de derde voorronde te sterk, in 2018 beet Donar in Zwitserland de tanden stuk op Fribourg en vorig jaar was het Benfica dat aan het langste eind trok.

Miljoenenploeg

,,Het wordt een enorme uitdaging’’, beseft de 40-jarige Rudez aan de vooravond van de confrontatie met Dnipro. De Oekraïense miljoenenploeg vormt de eerste horde die genomen moet worden in dit speciale coronaseizoen, waarin alles anders is dan anders. Het hoeft niet per se nadelig uit te pakken voor Donar.

Op neutraal terrein in Cyprus wordt in één duel beslist over het Champions League-lot in plaats van in een gebruikelijk tweeluik van een uit- en een thuiswedstrijd. De Groningers hoeven dus maar één keer veertig minuten te pieken om de eerste kwalificatieronde te overleven.

Dat het gemakkelijker gezegd is dan gedaan schetst Rudez aan de hand van de kwaliteiten van enkele spelers die de selectie van Dnipro rijk is. ,,We spelen tegen de ploeg met het grootste budget van Oekraïne met tal van internationals en oud-internationals in de gelederen’’, vertelt de coach.

Waar salarissen van twee ton niet ongebruikelijk zijn bij Dnipro, komen de duurst betaalde krachten van Donar amper tot een derde van dat bedrag. De Kroaat noemt onder anderen Slava Kravtsov, een 33-jarige ex-NBA-speler, als iemand om rekening mee te houden. Ook beschikken de Oekraïners over twee Amerikaanse pointguards van hoog niveau, die de lijntjes uitzetten bij Dnipro.

Ouderwetse reuzen

,,Verder zijn ze een van de weinige Europese ploegen die nog met twee ouderwetse reuzen van centers onder het bord spelen’’, weet Rudez. Stanislav Timofeyenko en Kyrylo Natyazhko staan alle twee te boek als klassieke, old-school kleerkasten van 2.15 meter en 130 kilo die een blokkade zullen opwerpen in de bucket.

,,Ze zullen ons daar proberen te domineren’’, voorziet Rudez. ,,Wij zullen daar op onze beurt op een slimme manier een antwoord op moeten zien te vinden.’’ Daarbij zal Donar het vooral moeten hebben van de snelheid en beweeglijkheid van het team.

Er is nog een derde aspect waardoor Donar als underdog kan worden betiteld. ,,Zij hebben negen spelers die al twee of drie jaar met elkaar spelen en een ingespeeld geheel vormen’’, zegt Rudez, die zelf over een grotendeels vernieuwd team beschikt.

Toch wil de coach zich niet achter dit alles verschuilen. ,,Als de buzzer gaat, tellen de verschillen niet meer en gaat het alleen nog maar om wat je kunt laten zien in vier kwarten. De voorbereiding is door corona en het wegvallen van oefenwedstrijden met horten en stoten verlopen, maar daar hebben tegenstanders ook last van. Ik ben tevreden over hoe mijn team zich op de trainingen heeft gemanifesteerd, van de ervaren mannen tot de jonge talenten. Er is een cultuur van hard werken ontstaan, waarbij ontwikkeling voorop staat. Ik beleef er veel plezier aan.’’

Afzonderlijke finales

Mocht Donar de voorronde tegen torenhoge favoriet Dnipro overleven, dan wacht daarna de winnaar van het duel tussen het Cypriotische Keravnos en Iraklis uit Thessaloniki. Rudez: ,,We benaderen het als twee afzonderlijke finales. Alles stap voor stap. Ik wil nog niet denken aan ‘wat als’. Eerst Dnipro, dan de rest.’’

Nieuws

Meest gelezen

menu