Het stille verdriet van Miguel Araujo: de middenvelder van FC Emmen heeft zijn zoon van twee maanden nog altijd niet kunnen vasthouden

Het is als een boze droom voor een jonge vader. Na twee maanden heeft Miguel Araujo de jongste aanwinst van zijn gezin, Luciano, nog steeds niet in zijn armen kunnen sluiten.

FC Emmen-speler Miguel Araujo tijdens een training.

FC Emmen-speler Miguel Araujo tijdens een training. Foto: Jan Kanning

De spelers van FC Emmen trainden gisteren voorlopig voor het laatst op het veld van De Oude Meerdijk. De komende maand vieren ze vakantie. Dat geldt ook voor de twee Zuid-Amerikaanse smaakmakers Sergio Pena en Miguel Araujo, al kunnen ze geen kant op. Peru houdt de landsgrenzen voorlopig nog gesloten.

Klein menselijk drama

Voor Pena is dat geen onoverkomelijk probleem. De middenvelder verkeert in het gezelschap van zijn gezin en dan is het in Zuidoost-Drenthe ook goed toeven. In huize Araujo is het leed groter. Daar tekent zich een klein menselijk drama af. Begin dit jaar keerde Araujo’s vrouw terug naar Lima om te bevallen van Luciano. Een terugkeer zat er door het invallen van de coronacrisis nog niet in.

,,Dank u God voor nog een zegen voor mijn familie, welkom mijn prins en dank vrouw van mijn hart, Jacqueline Palomino, dat je zo sterk bent geweest. Ik houd van je en mis jullie verschrikkelijk.” Met die woorden maakte Araujo begint maart de wereld deelgenoot van zijn emoties bij de geboorte van zijn kleine man. Sindsdien is er via beeldbellen dagelijks contact met het thuisfront, meer dan 10.000 kilometer verderop, maar de verdediger van de Drentse eredivisionist wil natuurlijk niets liever dan zijn jongste aanwinst ook een keer echt vasthouden.

Het beste medicijn

,,Hij is gezond, dat is het allerbelangrijkste’’, zegt Araujo, die onlangs zijn contract bij FC Emmen verlengde tot medio 2022. ,,Elke keer als ik hem zie verzacht dat de pijn. Hij groeit zo snel. Ik probeer, hoe moeilijk het ook is van zo’n grote afstand, zoveel mogelijk van mijn gezin te genieten, van mijn vrouw, mijn dochter en mijn zoon. Ze vormen in deze moeilijke tijd het beste medicijn voor mij. Het is het belangrijkste dat ik heb. Ik moet accepteren dat de situatie is zoals hij is. Ik kan er niets aan veranderen.”

Trainer Dick Lukkien heeft bewondering voor de manier waarop zijn 25-jarige verdediger met de moeilijke situatie omgaat. ,,Ik zie elke dag een voorbeeldige prof die snapt dat dingen gaan zoals ze gaan. Het is uiteraard heel vervelend, dat is logisch, maar we kunnen niets. Er gaan nou eenmaal geen vliegtuigen. Dan kan je alleen maar doorgaan met wat je doet. Hij gaat er heel bewust mee om.”

Naar zijn zin in Emmen

Geluk bij een ongeluk is dat Araujo het wel enorm naar zijn zin heeft in Emmen. Hij woont tien huizen bij ploeg- en landgenoot Pena vandaan in de nieuwe Emmer wijk Delftlanden. Dat scheelt. ,,Maar ook daarbuiten is het leven goed”, vindt hij. ,,De mensen zijn ontzettend aardig. Ik voel me op mijn gemak in Drenthe.’’

Ook de eredivisie bevalt hem goed. ,,Ik heb het technische en trage voetbal van Peru meegemaakt, het fysieke en snelle spel van Servië toen ik bij Rode Ster Belgrado zat. In Nederland heb je een mix van dat alles.”

Araujo kan niet wachten tot hij weer op een volle Meerdijk kan schitteren. ,,Zo’n mooie sfeer in zo’n klein stadion, dat heeft me echt verrast. Als ik volgend seizoen beter in mijn ritme kom, kan ik nog veel meer betekenen voor FC Emmen.’’

Je kunt deze onderwerpen volgen
Sport
menu