Het voetbal staat voor de deur. Deze regels gelden begin dit seizoen bij sportwedstrijden en in het stadion vanwege corona

Het kabinet besloot de bepekerkende coronamaatregelen voor het bezoek aan stadions te verlengen tot 1 september. Dat heeft gevolgen voor hoeveel publiek aanwezig mag zijn. Dit zijn alle regels waar je rekening mee moet houden.

Supporters van FC Emmen maken sfeer.

Supporters van FC Emmen maken sfeer. Foto: Boudewijn Benting

Mag er publiek aanwezig zijn?

Ja! Maar: er geldt momenteel een belangrijke voorwaarde. Bij sportwedstrijden in augustus mogen stadions voor maximaal tweederde (67%) gevuld zijn. Dit is bovenop een verplicht coronabewijs voor al het publiek.

Sportwedstrijden kunnen er ook voor kiezen om publiek toe te laten zonder dat ze een coronatoegangsbewijs hebben. Dat mag echter alleen als toeschouwers 1,5 meter afstand van elkaar kunnen houden en een vaste zitplaats hebben.

Ik heb dus een coronabewijs nodig om naar het stadion te gaan?

Dat klopt. ,,Met coronatoegangsbewijzen mag tweederde van de capaciteit gebruikt worden. En bezoekers hoeven geen 1,5 meter afstand te houden. Iedereen heeft wel een vaste zitplek", stellen de regels van de Rijksoverheid.

Wat heb ik nodig voor een 'coronatoegangsbewijs'?

Een coronabewijs is ee groen vinkje of QR-code in de CoronaCheck-app. Deze krijg je als je een van de volgende documenten hebt:

  • Vaccinatiebewijs:
    Een volledige vaccinatie met een Europees goedgekeurd coronavaccin. Een vaccinatie is pas geldig vanaf 14 dagen na de laatste prik. Wie na 14 augustus nog een Janssen-prik krijgt, moet 4 weken wachten voordat deze geldig is. 
  • Herstelbewijs:
    Het bewijs dat u minder dan 6 maanden geleden hersteld bent van corona.
  • Testbewijs:
    Een negatieve testuitslag van minder dan 24 uur voor het evenement.

Als je de app op je telefoon hebt en inlogt met je DigiD, dan worden deze bewijzen automatisch geüpload in de app.

Kan ik in het stadion een biertje/broodje bal halen?

Behalve de capaciteitslimiet en de toegangsbewijzen zijn er geen beperkende maatregelen. De horeca in het stadion mag dus open voor het ophalen van een drankje of wat te eten.

Mogen er uitsupporters bij sportwedstrijden zijn?

Ja. Uitsupporters zijn vanaf het begin van het seizoen weer welkom. Ook voor het uitvak geldt dat maximaal tweederde van de beschikbare capaciteit benut mag worden.

Is er losse ticketverkoop voor sportwedstrijden?

Vanwege de beperkte capaciteit is het voor veel voetbalclubs in ieder geval niet mogelijk om losse tickets te verkopen. Zij gebruiken de capaciteit die er is voor kaarthouders.

Wanneer begint het seizoen eigenlijk precies?

Op zaterdag 7 augustus begint het profseizoen officieel met de strijd om de Johan Cruijff Schaal (Ajax-PSV). Op vrijdag 6 augustus is al de eerste speelronde in de Keuken Kampioen Divisie, FC Emmen speelt dan uit tegen Telstar.

De eerste eredivisiewedstrijd (Go Ahead Eagles - Heerenveen) is op vrijdag 13 augustus. FC Groningen komt op zondag 15 augustus voor het eerst in actie, uit tegen Cambuur.

Je kunt deze onderwerpen volgen
Sport
Coronavirus
FC Groningen
FC Emmen
menu