Het zal toch weer niet? Dat dachten ze bij FC Emmen toen MVV Maastricht gisteren op voorsprong kwam, maar het tegendeel bleek waar: 'Hopelijk winnen we volgende week weer met 7-1'

Na vijf wedstrijden vielen de puzzelstukjes dan eindelijk op de juiste plek voor FC Emmen. MVV werd achteloos opzij gezet en dat zorgde in stadion De Oude Meerdijk voor de nodige blije gezichten. De tweede driepunter van het seizoen is een feit.

Rui Mendes viert feest met Azzedine Toufiqui nadat hij FC Emmen tegen MVV Maastricht op 4-1 heeft gezet.

Rui Mendes viert feest met Azzedine Toufiqui nadat hij FC Emmen tegen MVV Maastricht op 4-1 heeft gezet. Foto: Henk Jan Dijks

Twintig schoten waarvan elf op doel, een passnauwkeurigheid van 85 procent en een significant overwicht in balbezit. Het zijn overtuigende cijfers die FC Emmen kan overleggen na de klinkende 7-1 zege op MVV van vrijdagavond. Ter vergelijking: de bezoekers schoten drie keer, waarvan twee op doel.

Nou waren de cijfers in de voorbijgaande weken niet schrikbarend slecht, maar slaagden de Drenten er niet in het overwicht om te zetten in overwinningen. Slechts één keer werd er zegegevierd, op bezoek bij ADO Den Haag. Daar kan nu een dik verdiende driepunter bij worden opgeteld.

Peter van Ooijen: ‘We moeten nu niet denken dat we er al zijn’

„We weten dat we het kunnen, maar nu is het er eindelijk ook uitgekomen”, blikt Peter van Ooijen terug. De creatieve aanvaller van FC Emmen sprak vorige week na de pijnlijke 0-1 nederlaag op bezoek bij Helmond Sport nog bedroevende woorden, maar vrijdagavond pronkte er een brede glimlach op zijn gezicht.

„We kwamen nog wel 0-1 achter en dan denk je: ‘het zal toch weer niet, hè?’ Maar we zijn goed teruggekomen, hebben karakter getoond. Opeens lukte alles en kwamen we in een flow. We moeten nu echter niet denken dat we er al zijn. Aan ons de taak deze lijn door te trekken.”

De gedachte ‘Het zal toch weer niet?’ spookte ook door het hoofd van zijn trainer, Dick Lukkien. De voorgaande weken kwam het regelmatig voor dat er, meer dan eens tegen de verhoudingen in, een doelpunt werd geïncasseerd en de tegenstander zich vervolgens ingroef. FC Emmen bleek tot dusverre niet in staat om die loopgraven te trotseren. Tot gisteravond.

Lukkien: „MVV kwam op voorsprong door een fantastische rake vrije trap. Dat was een flinke tik op onze kin. We waren even in de war, maar pakten het daarna goed op en speelden een sublieme tweede helft. Daar ben ik erg tevreden over.”

Rui Mendes: ‘Hopelijk winnen we volgende week weer met 7-1’

De oefenmeester zag Rui Mendes met drie doelpunten de show stelen. De 21-jarge Portugese Duitser, woonachtig in Meppen, scoorde zodoende de eerste hattrick in zijn professionele carrière. „Hopelijk scoor ik er nog meer en winnen we volgende week weer met 7-1”, jubelt hij. De bal, die een hattrickmaker altijd als trofee mee naar huis mag nemen, is geclaimd en krijgt een mooi plekje in huize Mendes.

Ook Jeredy Hilterman had reden tot juichen. De spits scoorde twee keer en meldde zich daardoor met vijf goals weer in de top van het topscorersklassement, waar hij alleen Thijs Dallinga (ex-FC Emmen en ex-FC Groningen) voor zich moet dulden.

De titel van het mooiste doelpunt van de avond ging naar Azzedine Toufiqui. Met een achteloze trap met de buitenkant van zijn linkervoet bezorgde de Fransman zijn ploeg, via de onderkant van de lat, de 3-1 voorsprong. Het deed de wenkbrauwen in De Oude Meerdijk en ver daarbuiten in positieve zin fronsen, zo ook die van Lukkien.

De trainer greep vol ongeloof met beide handen naar zijn hoofd. „Dat was op het briljante af”, zou hij na afloop zeggen. „Je moet geluk hebben dat-ie er via de onderkant van de lat ingaat, maar als je ziet dat de ruimte daar ligt en dat kunt uitvoeren, dan kun je goed voetballen.”

Dick Lukkien: ‘We hebben nog steeds te weinig punten’

Hoewel FC Emmen gisteravond met overtuigende cijfers van MVV won en op de ranglijst weer naar boven kan kijken, waakt Lukkien voor een al te positieve stemming. Het ‘groeiproces’ waar hij, zijn staf en spelers het met regelmaat over hebben is bij lange na nog niet voltooid.

„Ik heb nooit in de kelder gezeten toen wij vier punten hadden. Van deze overwinning moet je dan ook genieten. We hebben een geweldige avond gehad, prachtige goals gescoord en dik verdiend gewonnen, maar we hebben nog steeds te weinig punten. We moeten blijven doorbouwen zoals we al deden en vooral gelijk weer verder kijken.”

Je kunt deze onderwerpen volgen
Sport
FC Emmen
FC Emmen
menu