Diego Maradona maakte bijna in Groningen zijn debuut voor FC Barcelona. Een bange Duitser stak er een stokje voor

Diego Maradona draagt het shirt van FC Barcelona tijdens een oefenwedstrijd tegen Paris St. Germain, op 13 november 1982. Foto: Joel Robine

Het scheelde weinig of Diego Maradona had in 1982 in het Oosterpark gevoetbald. Toenmalig FC Groningen-voorzitter Renze de Vries hoopte dat de woensdag overleden Argentijnse stervoetballer in Groningen zijn debuut zou maken voor FC Barcelona, maar de Duitse Barça-coach Udo Lattek besliste anders. Hij zou bang zijn geweest voor een nederlaag.

Het had moeten gebeuren op vrijdagavond 6 augustus 1982. Diego Maradona, de nieuwe ster van FC Barcelona, zou zijn debuut maken in een uitpuilend Oosterpark.

De deal leek al beklonken. FC Groningen-voorzitter Renze de Vries had gesproken met het Barcelona-bestuur, dat akkoord was gegaan met het oefenduel. De Catalanen hadden die week al een trainingskamp op sportpark Papendal in Arnhem gepland en zouden toch al in de buurt zijn.

Voor de wedstrijd zou Groningen haar eigen trainingskamp onderbreken. Eigenlijk zat het oefenprogramma van coach Theo Verlangen al vol, maar voor de Spaanse topclub maakte hij graag een uitzondering.

Halstarrige weigering

Terwijl de wedstrijddag naderde, wachtten de Groningers op bevestiging van Barcelona. Plots hoorde De Vries dat de eindbeslissing niet lag bij het bestuur, maar bij de Barcelona-coach Udo Lattek. En de Duitser zag de oefenpot niet zitten. Officieel omdat het spel van Nederlandse ploegen ‘te hard’ zou zijn.

De halsstarrige weigering van Lattek leidde tot onvrede. Een week voor de wedstrijd, op 30 juli, stapten De Vries en Verlangen samen met teammanager Theo Huizinga en voetbalmakelaar Ger Lagendijk in de auto naar Papendal.

Daar weigerde Lattek ook maar een enkel woord te wisselen met de Groningse delegatie. De vice-president van FC Barcelona poogde nog Lattek te overtuigen om te gaan kijken bij het Groningse trainingskamp en dan pas te oordelen over het harde spel, maar de Duitser bleef rechtlijnig.

Bang voor FC Groningen

Lagendijk achterhaalde de reden voor zijn afwijzing. Lattek had gezien dat FC Groningen het grote Club Brugge met 5-0 in de pan had gehakt en zou bang zijn geweest voor een nederlaag. Dat kon Barcelona niet gebruiken, aangezien de club week na het trainingskamp een groot toernooi hield. Verliezen van het kleinere Groningen zou zo een miljoen gulden minder aan kaartverkoop kunnen schelen.

En dus zette Diego Maradona geen voet aan de grond in Groningen. Tot betreuren van De Vries: ,,We hadden het leuk gevonden om voor het Groninger publiek Maradona te kunnen presenteren bij zijn nieuwe vereniging’’, zei hij in het onderstaande artikel uit 1982.

Nieuws

Meest gelezen

menu