Hoeveel medailles gaan de sporters uit Nederland halen op de Olympische Winterspelen?

Thomas Krol (links) en Kjeld Nuis komen allebei in actie op de 1500 meter. Foto: ANP

Nederland mag in aanloop naar de Olympische Spelen in Peking rekening houden met een oogst van in totaal twintig medailles. Verdeeld over verschillende sporten zou de oogst preciezer gezien uitkomen op acht gouden, tien zilveren en twee bronzen medailles.

Dat stelt Databureau Gracenote in de meest recente vooruitblik op de Winterspelen, gestoeld op statistische modellen. De afgelopen periode werden de verwachtingen meermaals bijgesteld. In het meest optimistische scenario kwamen de data-analisten uit op maar liefst 21 medailles voor TeamNL: zes keer goud, elf keer zilver en drie keer brons.

Het mag geen verrassing heten dat de sporten waarin Nederland traditioneel sterk is het grootste deel van het medailletotaal voor hun rekening nemen. Sterker nog: alle medailles worden volgens Gracenote behaald op het ijs. Maar liefst vijftien keer zal er bij het langebaanschaatsen een atleet in het oranje het podium beklimmen, terwijl bij het shorttrack vijfmaal de handen de lucht in mogen, zo is de verwachting.

 

Dubbel succes

Van drie atleten wordt dubbel succes verwacht. Shorttrackster Suzanne Schulting (1000 en 1500 meter), schaatsster Irene Schouten (3000 en 5000 meter) en schaatser Thomas Krul (1000 en 1500 meter) keren volgens Gracenote alle drie met twee gouden medailles om hun nek huiswaarts.

Schulting wordt tevens geacht brons te pakken op de 500 meter, terwijl Schouten naar verwachting ook nog goed is voor zilver op de massastart.

Nieuws

menu