Hogenkamp: mooiste zege uit mijn loopbaan

Hogenkamp: mooiste zege uit mijn loopbaan ANP

Richèl Hogenkamp steeg zaterdag boven zichzelf uit in de Fed Cup. De 23-jarige Doetinchemse tennisster stuntte in het tweede enkelspel tegen Rusland met een overwinning op oud-grandslamwinnares Svetlana Koeznetsova. Na vier uur meeslepend tennis stond er 7-6 (4) 5-7 en 10-8 op het scorebord. ,,Wat een ongelooflijke wedstrijd was dit. Het is de mooiste overwinning in mijn carrière'', jubelde ze in het hol van de leeuw, het Olympisch Stadion van Moskou.

Hogenkamp zette Oranje op 2-0 tegen de zwaar favoriete Russinnen, de finalisten van vorig jaar in de landenstrijd. Kopvrouw Kiki Bertens had al verrassend het eerste punt binnengehaald door de sterker geachte Ekaterina Makarova te verslaan: 6-3 6-4.

,,De adrenaline hield me op de been'', zei Hogenkamp. ,,Tegen iemand die veel hoger op de wereldranglijst staat, krijg je niet zo veel kansen. Er ging van alles door mijn hoofd en het was een zware partij, maar ik bleef geloven dat ik kon winnen.''

Moeilijk

Een eerste matchpoint in de beslissende derde set op 5-4 wist de geroutineerde Russin weg te werken, waarna Hogenkamp het even moeilijk kreeg. Op 6-7 kon Koeznetsova het afmaken, maar een verbeten Hogenkamp werkte op haar beurt het wedstrijdpunt weg. Ze nam het initiatief weer over en bij 9-8 sloeg ze definitief toe. ,,Het lukte me in de wedstrijd te blijven en de focus te bewaren.''

Nederland is al bijna drie jaar ongeslagen in de Fed Cup. De equipe van captain Paul Haarhuis won zeven duels op rij en klom daarmee op van de Europees/Afrikaanse zone naar het hoogste podium. Als Oranje zondag nog één punt haalt tegen Rusland, wint het de wedstrijd en is de halve finale een feit.

Je kunt deze onderwerpen volgen
Sport
menu