Hongerige wielrenners schrijven zich massaal in voor Wielermeerdaagse Noordenveld-Westerkwartier

Bij gebrek aan wedstrijden op de wielerkalender hebben de renners een stormloop veroorzaakt op de Wielermeerdaagse Noordenveld-Westerkwartier, die maandag van start gaat in Nieuw-Roden.

Rick Ottema schreef in 2019 de laatste editie van de Wielermeerdaagse Noordenveld-Westerkwartier op zijn naam en mocht de champagne ontkurken. Aan zijn zijde Mark Prinsen en Ronald Kruijer.

Rick Ottema schreef in 2019 de laatste editie van de Wielermeerdaagse Noordenveld-Westerkwartier op zijn naam en mocht de champagne ontkurken. Aan zijn zijde Mark Prinsen en Ronald Kruijer. Foto: Foto Rudie Ottens

Het is zelfs zo dat de organisatie heeft besloten het aantal deelnemers per koers op te hogen van 100 naar 125. Door corona is het aantal wedstrijden in de regio tot een minimum beperkt. Zo is ook de Dorpenomloop Drenthe opnieuw van de kalender gehaald. Deze keer is er niet genoeg politiemacht op de been te krijgen voor de klassieker, nadat er vorig jaar al een streep door de koers ging vanwege corona.

Beperkingen

De Wielermeerdaagse blijft dit jaar niettemin kaarsrecht overeind staan, zij het in aangepaste vorm. Zo trok de organisatie van de Ronde van Leek, normaal gesproken vaste prik, zich terug vanwege de beperkingen die nog van kracht zijn.

Het goede nieuws is dat er een andere wedstrijd voor in de plaats is gekomen. Voor één keer maakt het evenement een uitstapje naar de zuidkant van de provincie Drenthe, waar volgende week woensdag de welbekende VAM-berg de scherprechter zal zijn van een criterium op een afgesloten parcours op en rond de voormalige vuilnisbelt. ,,Zoveel hoogtemeters zaten er nog nooit in de meerdaagse”, grapt wedstrijdcoördinator van de startplaats Leek, Willem Oosting.

Maandag barst het wielergeweld los in Nieuw-Roden, waar om 17.30 uur het startslot zal klinken voor de 38ste editie van de Amysoft Wielermeerdaagse. Vervolgens doet het peloton op dinsdag Peize aan, op woensdag zoals reeds gememoreerd Wijster (Col du VAM) en op donderdag De Wilp, waar het eindklassement zal worden opgemaakt.

Nederlands kampioen

De top van het Nederlandse amateurwielrennen heeft zijn komst aangekondigd. Zo staat onder meer Nederlands kampioen elite Robin Löwik op de deelnemerslijst, evenals Raymond Kreder en Emmenaar Tijmen Eising. Verder maken regionale toppers als Rick Ottema, Adrie Lindeman, Hartthijs de Vries en Peter Merx hun opwachting. Ook aanstormend talent en lokale favoriet Adne Koster uit Roden is van de partij.

Voorzitter Hindrik Aalders is blij én opgelucht dat de editie 2021 van de Wielermeerdaagse toch door kan gaan ,,Al is deze editie dan wat kleiner van opzet dan voorgaande’’, zeg de preses.

,,We hebben nog steeds te maken met beperkingen, waardoor we de wedstrijd van de eliterenners, de beloften en de amateurs samen hebben gevoegd. Maar het is toch mooi dat de renners onze meerdaagse na een dik jaar afwezigheid weer goed weten te vinden.’’

De voorzitter hoopt dat het publiek ook in groten getale zal toestromen. ,,Ik verwacht dat de mensen het wel mooi vinden om weer eens naar een spannende koers te kunnen kijken. Zoveel is er in de afgelopen anderhalf jaar niet te beleven geweest op dit vlak in het Noorden.’’

Je kunt deze onderwerpen volgen
Sport
Wielrennen
menu