Hoofdstuk 3 van het boek 'Cupkoorts. De bekerwinst van FC Groningen': Geïmproviseerd kamperen bij De Kuip

Op een leeg parkeerterrein staan de trekkers uit Groningen netjes in de vakken.

Aanstaande zondag precies vijf jaar geleden won FC Groningen de KNVB-beker door in de finale PEC Zwolle met 0-2 te verslaan. De komende dagen leven wij toe naar die memorabele dag op 3 mei 2015, aan de hand van het eerste hoofdstuk van het onlangs verschenen boek Cupkoorts. De bekerwinst van FC Groningen. Vandaag het laatste en derde deel.

De boeren zetten verder koers richting Amersfoort en zien hoe mensen voor de televisie zitten. Op de flikkerende beeldbuizen komt buitenlands voetbal voorbij, vanuit de cabine krijgen ze daar nog een flits van mee. Ze zien flarden van het leven van andere mensen, die niet met die wedstrijd van morgen bezig zijn, maar de perfecte afleiding bieden zodat het geen eentonige rit naar Rotterdam wordt.

Wanneer Bas Schrage even uitrust in de camper, gaat de telefoon. Hij heeft een redacteur van RTL Boulevard aan de lijn. Of hij even wat wil zeggen voor de nieuwsuitzending. De boeren zijn landelijk nieuws geworden. Overal in Nederland willen ze weten hoe de trekkers van Groningen naar de Kuip onderweg zijn.

Nadat Bas zijn verhaal heeft gedaan ziet hij hoe mensen de voordeur openen en naar de trekkers zwaaien en juichen. Ze zitten in Gelderland, dit is al lang niet meer het achterland van Groningen. Toch wensen deze mensen ze succes en juichen ze toe. Als de boeren ergens stoppen om uit te rusten, hebben ze meteen aanspraak en worden ze op de schouders geslagen omdat ze dat hele eind met de trekker afleggen. ,,Mensen gunden het ons echt”, zegt Bas.

Bevangen door de drank

Wat later op de avond gaan de lichten van de huizen uit en gaan de mensen naar bed. Alhoewel, niet overal: soms klinkt er ineens luide muziek uit een kroeg.

Vooral in de provincie Utrecht komen ze veel slingerende fietsers tegen, die net een café hebben verlaten. Op de lange lanen met bomen langs de kant van de weg en slootjes ernaast hebben de fietsers bijna het hele asfalt nodig om op hun tweewieler te blijven zitten, zozeer zijn ze bevangen door de drank. Recht fietsen lukt ze niet meer. Wanneer je slingert, dan ziet een trekker op een provinciale weg er opeens uit als een moeilijk te ontwijken kolos. ,,We vonden het levensgevaarlijk”, zegt Kor. ,,We reden daarom veel langzamer op die weg, zodat het voor iedereen veilig was.” Als de boeren de fietsers inhalen, steken ze hun duim omhoog.

De tocht doet Bas steeds meer denken aan rijden tijdens de bietencampagne. Dan ga je ook de hele nacht door om met de trekker bieten in de Groningse kleigrond te planten. ,,Je moet dan ’s nachts wakker blijven, terwijl de rest slaapt. En dan ploeter je maar door. Dat geeft een overwinningsgevoel. Je zit in een warme trekker met de radio aan en raakt in een soort trance.”

Omdat Bas hierover mijmert heeft hij niet door dat er een auto vlak achter de trekkers aan rijdt. Het blijkt een politiewagen te zijn. ,,In mijn hoofd begon ik al het gesprekje af te ratelen op hun vraag ‘waar gaan jullie naar toe’. Inwendig was ik al aan het smeken of we niet gewoon verder mochten rijden naar Rotterdam. Want kom op, met vijf trekkers ben je toch niemand tot last. We waren al zover, het zou nu toch niet stoppen?”

De agent zoekt oogcontact met Bas en draait zijn raampje naar beneden. Nu gebeurt het, denkt hij, we worden aan de kant gezet. Maar in plaats van vermanend toegesproken te worden gaat een duim omhoog. De auto rijdt ze voorbij en de agent zwaait naar alle boeren. Bas haalt weer adem.

De rit naar Rotterdam verloopt verder voorspoedig. Een groot deel van de weg is het donker, maar de boeren vinden hun weg richting de havenstad. Als de skyline van Rotterdam in zicht komt, beginnen ze zich af te vragen hoe en waar ze straks precies gaan slapen. De camper is natuurlijk mee, maar is er ergens plek in de drukke stad waar ze mogen staan?

Dan doemen in de verte de lichtmasten van de Kuip op. Het ovale stadion ligt er in het maanlicht verlaten bij. De trams, die normaal af en aan rijden langs de voetbaltempel, gaan al een tijdje niet meer. Een paar auto’s scheuren nog over de straat.

Slapen naast de Kuip

,,Eindelijk waren we er. We wilden snel even een foto maken en dan weer weg zijn. Voordat de politie ons weg zou jagen”, zegt Bas. Maar dat is helemaal niet nodig. Er staan nog auto’s voor het Topsportcentrum, de sporthal vlak naast de Kuip, geparkeerd. Het is al diep in de nacht, maar net als de boeren aan komen rijden, willen die wagens weggaan. ,,Toen de slagboom voor de vertrekkende auto’s omhoog ging, konden we er snel langs”, zegt Kor.

,,De slagboom bleef open en zo kwamen we het parkeerterrein op. Daar stonden we dan, pal naast de Kuip. We hadden het gered!” Ze sturen een berichtje met filmpjes en foto’s naar teammanager Bas Roorda van FC Groningen, zodat hij aan de spelers kan laten zien dat de trekkers die ze hadden begeleid bij het uitzwaaimoment nu al in Rotterdam zijn.

De boeren hadden politie en beveiligers verwacht, die ze snel weg zouden sturen. Maar er gebeurt niks. Ze halen blauwwit gestreepte en aluminium campingstoeltjes tevoorschijn uit de camper en klappen die open. Ze proosten met een biertje op hun geslaagde tocht.

'Jongens wat is dit?'

Ze brengen de nacht door in de roodwitte camper met gele streep op de zijkant. Er liggen er twee op bed, twee anderen op de vloer en nog twee in de cabine. ,,Maar van slapen kwam niet veel. Nog vol van de adrenaline van de reis, opgelucht dat het gelukt was en al gespannen voor de wedstrijd”, aldus Kor. Wanneer ze tegen de ochtend toch in slaap vallen, wordt op het raam getikt. De boeren schuiven de gordijnen open en zien een beveiliger staan. ,,Jongens, wat is dit?”, vraagt hij.

De boeren doen snel hun klompen aan en komen naar buiten. De beveiliger kijkt ze lachend aan. ,,Jullie zijn hier voor de bekerfinale? Jullie zijn daar in Groningen wel helemaal gek hè? Prachtig dit. Wordt rustig wakker, maar zorg dat je voor het middaguur weg bent, want dan verwachten we de eerste auto’s al.”

De boeren pakken de douchekop van de buitendouche die aan de zijkant van de camper zit. Rillend wassen ze zich snel in hun ondergoed met het koude water en trekken hun kleren weer aan. Op de weg langs het stadion neemt het verkeer toe. Auto’s en trams rijden af en aan de stad binnen of zijn onderweg naar de nabij gelegen bioscoop en meubelwinkels.

Een van de boeren belt ondertussen rond, waar ze nu de trekkers kunnen neerzetten. Op de parkeerplaats mogen ze niet staan. Gelukkig is er iemand met een bedrijf op tien minuten rijden van de Kuip, waar de boeren de trekkers mogen parkeren. Na het ontbijt maken ze eerst nog een rondje door de stad, zetten hun voertuigen op de foto bij de Erasmusbrug, zwaaien naar Rotterdammers die ze vanaf de stoep verbaasd aankijken.

Op de foto met toeristen

Aan de voet van de brug spreken toeristen de boeren aan en willen met ze op de foto. Een steeds grotere groep verzamelt zich om hen heen. Als het drukker wordt, komt de politie langs. Agenten vragen de boeren vriendelijk om te vertrekken, omdat het te druk wordt aan de voet van de brug en ze daar geen opstoppingen willen. ,,Het ging allemaal gemoedelijk. We kregen geen boete, daar was de stemming ook niet naar. Ook al stonden we op de stoep”, zegt Bas.

Na het parkeren van de trekkers bij het bedrijf worden ze door de eigenaar weer naar de Kuip gebracht. Het is inmiddels al middag, de eerste bussen vanuit Groningen zijn inmiddels al een tijdje onderweg en naderen de Kuip. De Farmers on Tour zijn doodmoe, maar dat voelen ze bijna niet door de opwinding voor wat nog komen gaat. Laat de wedstrijd maar beginnen.

Dit was het laatste deel van het eerste hoofdstuk van Cupkoorts. De bekerwinst van FC Groningen . Morgen staat deze krant deels in het teken van de bekerwinst, die zondag 3 mei vijf jaar geleden plaatsvond.

Je kunt deze onderwerpen volgen
Sport
menu