Hoogeveen in bekerduel met tien man langs Be Quick

Louis Vijfhuizen op weg naar de 1-0.

Louis Vijfhuizen op weg naar de 1-0. Foto: Gerrit Boer

De halve finale halen. Voor beide ploegen was dat de doelstelling. Een plaats bij de eerste vier geeft recht op deelname aan het grote KNVB-bekertoernooi volgend seizoen. Hoogeveen heeft daar na de 3-2 overwinning op Be Quick 1887 nog zicht op. Het kwalificeerde zich voor de kwartfinales.

Een spektakelstuk? Nee, dat verwachtte Nico Haak niet. ,,Wedstrijden tegen Be Quick zijn bijna altijd saai’’, stelde de trainer van Hoogeveen vast in aanloop naar het duel. ,,De spelers kennen elkaar te goed, net als de trainers. Organisatorisch hebben beide ploegen het wel goed voor elkaar, maar er gebeurt vaak te weinig voor de doelen. Het is meestal een schaakspel.’’

De krachtmeting tussen de twee toonaangevende noordelijke ploegen in de Vierde Divisie van het zondagvoetbal kreeg niet het scenario zoals Haak dat had voorspeld. Hoogeveen-Be Quick 1887 was een open wedstrijd, waarin de spelers van beide ploegen voluit voor de overwinning gingen. En elkaar daarvoor ook de ruimte gaven. Aan werklust en inzet was evenmin gebrek.

Krachtsverschil was gering

Ook al was het krachtsverschil gering, Be Quick keek bij rust tegen een 2-0 achterstand aan. De thuisclub had daarvoor drie kansen nodig. De eerste was voor Sil Kuurman, maar hij schoot de bal tegen doelman Swen Bakker aan. Louis Vijfhuizen, met een prachtige pass door het hart van de verdediging op maat bediend door Kuurman, maakte halverwege de eerste helft met een beheerste schuiver de 1-0. Alex Bekkink verdubbelde de voorsprong na chaotisch verdedigen bij Be Quick.

De Groningers, met de jonge Nilay van der Ploeg als meest opvallende speler, kregen ook kansen, maar Martijn van Maastrigt en Geertjan Liewes wisten er geen raad mee.

Rode kaart doelman

Op slag van rust veranderde het elftal van Hoogeveen in een tiental. Doelman Renzo Hemmes kwam wild zijn kooi uit bij een doorbraak van Lieuwes en haalde hem hard onderuit. De rode kaart die scheidsrechter Zeeman hem voor hield was meer dan verdiend. Stan Meekhof nam de honneurs waar voor de weggestuurde Hemmes en Haak haalde Raphael Ngendakumana naar de kant.

Bij Be Quick stond Liewes na een aantal wedstrijden op de bank weer aan de aftrap. Na een vakantie was het vaste gezicht in de punt van de aanval zijn plaats kwijt geraakt aan de jonge Robbin van Kooten, die acht keer scoorde in de zeven wedstrijden waarin hij meedeed. Tegen Hoogeveen vormden Liewes en Van Kooten een aanvalskoppeltje. De samenwerking tussen beiden moet nog groeien.

‘Haarlemmer olie’ ontbrak

Trainer Steven Wuestenenk kon over een nagenoeg fitte selectie beschikken. Alleen linksback Windster moest vanwege een lichte blessure afzeggen. Het elftal van Hoogeveen kende nogal wat mutaties. Haak kon geen beroep doen op Menno (‘mijn Haarlemmer olie op het middenveld’) en Tom Heerkes en Levon van Dijk. De broers Heerkes zijn op wintersport, Van Dijk is al geruime tijd geblesseerd.

Door de afwezigheid van Menno Heerkes liet Haak Emiel Bijlsma een linie terugzakken en kwam er voorin een plaats vrij voor Ngendakumana. Giorgio Beltau verving Tom Heerkes op de linksbackpositie. Net als bij Be Quick, waar Bakker keepte in plaats van Robert Smit, stond bij Hoogeveen, met Hemmes voor Meekhof, de tweede doelman tussen de palen.

Gemakkelijk overeind

Met tien tegen elf bleef Hoogeveen in de tweede helft vrij gemakkelijk overeind. De Drenten bouwden de voorsprong eerst nog verder uit. Justin Benjamins profiteerde van knoeiwerk bij Be Quick achterin. In de slotfase werd het toch nog even spannend. De Groningers kwamen vlak voor tijd door Liewes en Pim Betzema weliswaar nog terug tot 3-2, maar verder liet Hoogeveen het niet komen.

Hoogeveen-Be Quick 1887 3-2

Scoreverloop : Vijfhuizen 1-0, Bekkink 2-0, Benjamins 3-0, 3-1 Liewes, 3-2 Betzema
Scheidsrechter : Zeeman
Rode kaart : Hemmes (Hoogeveen)
Toeschouwers : 200
Hoogeveen : Hemmes; Schuurman, Bekkink, Klaassens en Beltau; Veltmaat en Bijlsma; Kuurman (78. Kriekjes) en Ngendakumana (44. Meekhof) en Benjamins; Vijfhuizen.
Be Quick 1887 : Bakker; Pourier, Leidelmeijer, Betzema en Reiziger; Van der Ploeg, Teune, Van Maastricht en Amatsaleh; Liewes en Van Kooten.