Hoogeveense Vivianne Miedema voorkomt dat wedstrijd van Nederland tegen Kosovo als nachtkaars uitgaat: 6-0 overwinning

Laureta Temaj (links) probeert het Katja Snoeijs moeilijk te maken. De Nederlandse scoorde drie keer Foto Valdrin Xhemaj

De Oranjeleeuwinnen boekten dinsdagavond tegen Kosovo met een 6-0 eindstand hun negende zege op rij in de EK-kwalificatiereeks.

Nederland, dat zich al voor het EK in Engeland had geplaatst, kende in de blessuretijd nog een opleving, waardoor de wedstrijd niet als een nachtkaars uitging. Dat was te danken aan de Hoogeveense Vivianne Miedema en Katja Snoeijs, die in blessuretijd nog verantwoordelijk waren voor respectievelijk de 5-0 en 6-0.

Na rust lang weinig te genieten

Daarvoor viel er lang in de tweede helft van het uitduel in de Kosovaarse hoofdstad Pristina weinig te genieten. Het enige hoogtepunt tot de late twee doelpunten was net na rust een snoeiharde vrije schop van aanvoerder Sherida Spitse, die onbereikbaar voor keeper Kolgeci Florentina op de paal knalde. Nederland, dat voor rust tegen het zwakke Kosovo op een 4-0 voorsprong was gekomen, geloofde het daarna wel. Het tempo zakte en de scherpte en nauwkeurigheid in de passing ontbrak lang om de tegenstander, die voornamelijk verdedigde, op nog grotere achterstand te zetten.

Niet helemaal fit

Het was Arsenal-speelster Miedema, die in blessuretijd alsnog wist toe te slaan. De Drentse begon niet in de basiself, omdat ze niet helemaal fit was. Bondscoach Sarina Wiegman bracht haar in de 60ste minuut in het veld voor de wat onzichtbare Lineth Beerensteyn. Het duurde even, maar de topscorer aller tijden van Oranje én de Engelse competitie, toonde uiteindelijk toch haar klasse. Na een pass van Inesse Kaagman kwam ze vrij voor de keeper en de 5-0 was een feit. Het was Miedema’s 70ste doelpunt voor Nederland.

Hattrick Snoeijs

Even later ging de Hoogeveense er opnieuw vandoor, maar kreeg de bal in het vijandelijke strafschopgebied niet helemaal onder controle. Dat lukte de goed spelende Snoeijs vervolgens wel, die van dichtbij voor de 6-0 eindstand zorgde. Het was de derde treffer voor de speelster van het Franse Girodins de Bordeaux. Voor rust scoorde ze al het tweede en het vierde doelpunt voor de Oranjeleeuwinnen, nadat middenvelder Daniëlle van de Donk na elf minuten de score had geopend.

Verdedigingsmuur

Voor rust speelde Nederland het beste voetbal tegen Kosovo, dat zich net als Estland afgelopen vrijdag met alle spelers op eigen helft had teruggetrokken. Met opkomende backs, aanvallen via de vleugels en goede steekpasses werden toen de gaten in de verdedigingsmuur van de tegenstander gevonden. Lieke Martens, die helemaal hersteld is van een pijnlijke teen, scoorde nog van dichtbij de 3-0, nadat de keepster een hard schot van Spitse niet onder controle had gekregen.

In de tweede helft wisselde Wiegman Shanice van de Sanden in. Ze had eerder de wedstrijd tegen Estland afgezegd na het overlijden van haar schoonvader.

Nieuws

Meest gelezen

menu