Hoogtijdagen van een dorpsclub

Het is snel gegaan met de volleyballers van DIO/Bedum: vanuit de tweede divisie promoveerde de ploeg, twee keer op rij, naar de topdivisie. En daar doet de dorpsclub het opnieuw meer dan uitstekend. DIO/Bedum staat tweede.

Hoogtijdagen van een dorpsclub

Hoogtijdagen van een dorpsclub

Het volleybalsucces is niet onopgemerkt aan Bedum voorbijgegaan: een uur voor de wedstrijd begint de tribune al vol te lopen en wie later dan een half uur voor aanvang arriveert, heeft grote kans de partij staand te moeten volgen. Dat heeft het bestuur, onder leiding van Henk Pater, genoopt extra tribunes langs het veld te plaatsen. ,,We hebben iedere thuiswedstrijd ongeveer vijfhonderd supporters. Dat is natuurlijk geweldig. Het gaat nu fantastisch, maar er zullen ook echt wel weer eens mindere tijden aanbreken. Daarom zijn we bezig de structuur en de organisatie van de vereniging te versterken.”

,,We hebben iedere thuiswedstrijd ongeveer vijfhonderd supporters. Dat is natuurlijk geweldig. Het gaat nu fantastisch, maar er zullen ook echt wel weer eens mindere tijden aanbreken.''

Reserveteam

Daar is ook trainer Drik Wieringa, oud-eredivisiespeler van Lycurgus, groot voorstander van. Wieringa, momenteel met zijn team (heren 3) op kampioenskoers in de promotieklasse, vindt dat de vereniging er vooral alles aan moet doen het reserveteam in de tweede divisie te houden. ,,Dan kun je gaan bouwen: topdivisie, tweede divisie en derde divisie. Je hebt talentvolle spelers dan echt wat te bieden. Stoppen jongens uit het eerste team er ooit mee, dan kun je weer gaan bouwen aan een nieuw team. Dan dondert de boel niet in elkaar.”

Wieringa noemt de vereniging een ‘warm nest'. ,,Ze betrekken je direct overal bij. Het beste voorbeeld vind ik Thomas Heijs, die overkwam van Lycurgus. Hij is hier helemaal opgeleefd.”

De kracht van DIO/Bedum zit volgens Wieringa verder vooral in de vele vrijwilligers. ,,Als hier eens iemand bijvoorbeeld niet kan tellen, dan heb je direct twintig man die het willen overnemen.”

Grote kracht

Ook voorzitter Pater roemt zijn vrijwilligers. ,,Natuurlijk is dat een grote kracht. Velen zijn al jaren bij de vereniging betrokken. Al kan dat ook een valkuil zijn. Je moet er voor waken dat er eilandjes ontstaan en dat er geen nieuwe mensen bijkomen. De jeugd is in ieder geval een aandachtspunt. We hebben bijna driehonderd leden, onder wie zeventig jeugdleden. Onze doelstelling als vereniging is om minimaal tweede divisie te spelen met de eerste teams. De vrouwen (die onder leiding van Bert Buitjes al eens eerste divisie speelden, red.) moeten nog een stap maken, maar bij de mannen spelen we direct onder de eredivisie.”

Mocht de club ooit promoveren naar de eredivisie, dan heeft het in ieder geval voldoende vrijwilligers. Pater: ,,Uit sportieve overwegingen zou je het misschien wel willen doen, maar daar komt zeker financieel zo veel bij kijken dat het maar zeer de vraag is of we die stap willen zetten. Laat ze eerst maar eens kampioen worden.”

Op slot

Trainer/coach Nico Huisman had de eredivisie graag nog willen meemaken. ,,Maar de Nevobo heeft vorige week alles op slot gegooid door niemand te laten degraderen uit die eredivisie, nadat Rivo Rijssen zich al had teruggetrokken. Ik vind mijn groep jongens echt niet minder dan een team als Rotterdam, al is een trainingstijdstip van negen tot elf uur 's avonds natuurlijk verre van ideaal. Maar ook dat is DIO/Bedum. Andere teams zijn net zo belangrijk.”

Op de foto: DIO/Bedum-voorzitter Henk Pater: ,,De vrijwilligers zijn een grote kracht van de vereniging, maar kunnen ook een valkuil zijn.''

Je kunt deze onderwerpen volgen
Sport
menu