Michael de Leeuw realistisch na nederlaag FC Emmen: 'Hopen dat we tegen AZ en Ajax bonuspunten pakken'

Michael de Leeuw was zondagmiddag tegen Vitesse opnieuw trefzeker, desondanks keerde FC Emmen met lege handen terug naar het noorden. Het is volgens de spits nu zaak om als team niet in een negatieve spiraal terecht te komen.

Michael de Leeuw scoort de eretreffer namens FC Emmen tegen Vitesse.

Michael de Leeuw scoort de eretreffer namens FC Emmen tegen Vitesse. Foto: Cor Lasker

„Kinderlijk”, was het eerste dat na de wedstrijd in Michael de Leeuw opkwam nadat hem zijn visie op de nederlaag tegen Vitesse was gevraagd. „Zowel verdedigend als aanvallend, want zelf met een man minder creëerden we vrijwel niets. De eerste helft hebben we niet éém noemenswaardige kans bij elkaar gespeeld. Het moet gezegd worden dat Vitesse gewoon goed was, met Oussama Tannane die een paar bevliegingen had, maar als ik naar onszelf kijk geven we weer te makkelijk de goals weg.”

Te laag baltempo

De Leeuw doelt onder andere op het tweede doelpunt van Tannane, waarbij de Marokkaanse smaakmaker alle tijd en vrijheid krijgt om vanaf de zijkant naar de rand van het Emmer zestien meter-gebied te dribbelen en vervolgens doeltreffend uit te halen. „We geven hem alle gelegenheid om die kans te verzilveren. Dat is een kritisch puntje voor ons: we moeten gewoon ingrijpen. Een overtreding maken, helderder coachen of zorgen dat je beter gepositioneerd staat.”

Dat was volgens de aanvoerder niet het enige euvel. FC Emmen hanteerde naar zijn mening een te laag baltempo om het Vitesse, dat ruim een uur lang met een man minder speelde, écht lastig te maken. „Daardoor slaagden we er niet in om iemand in de laatste dertig meter op de vijandelijke vrij te spelen. Hoger baltempo, sneller van kant naar kant spelen, het veld breed houden: het zijn simpele dingen waaraan het ons vandaag ontbrak. We kunnen nu heel veel gaan roepen, maar het was gewoon niet top.”

Bonuspunten pakken

Resultaat van de 3-1 nederlaag is dat FC Emmen een plekje zakt op de ranglijst. De Drentse ploeg staat na acht wedstrijden op de zeventiende trede in de eredivisie. Niet leuk, maar nog geen reden tot paniek, zegt De Leeuw. „Het is veel te vroeg om naar de ranglijst te kijken. Win je namelijk, dan sta je ineens vijf plekken hoger. Tegelijkertijd besef ik ook wel dat die ploegen om ons heen punten gaan pakken, dus wij zullen dat ook moeten doen om aan te kunnen haken.”

Te beginnen bij de eerstvolgende wedstrijd tegen AZ? Of die erna, tegen Ajax? De spits erkent dat dat een lastige opgave wordt, maar sluit niets uit. „We kunnen beter dan we nu laten zien en moeten keihard blijven knokken. Hopelijk kunnen we tegen AZ en Ajax vanuit de underdogpositie wat bonuspunten pakken en de wedstrijden die daarna volgen, wanneer we er écht moeten staan, laten zien wat we waard zijn. Het belangrijkste is tot die tijd bij elkaar te blijven en niet in een negatieve spiraal terecht te komen. We zullen het namelijk in ieder geval tot de winterstop met de huidige selectie moeten doen.”

Je kunt deze onderwerpen volgen
Sport
FC Emmen
menu