Handballers van Hurry-Up buigen pas in de tweede helft het hoofd voor Beykoz in bloedhete Turkse sauna. Zwartemeerders moeten zaterdag thuis forse nederlaag van 32-23 proberen recht te zetten

De handballers van JD Techniek Hurry-Up hebben in de Europa Cup tegen het Turkse Beykoz met 32-23 een forse nederlaag geleden.

De spelers van Hurry-Up bedanken het publiek na de wedstrijd in Turkije.

De spelers van Hurry-Up bedanken het publiek na de wedstrijd in Turkije.

Daar zag het lang niet naar uit, want de mannen van coach Joop Fiege boden een flink deel van het in Istanboel gespeelde uitduel flink weerwerk. Met name in de eerste helft bleven de Zwartemeerders uitstekend op de been tegen de nummer 2 van de Turkse competitie. Er werd dan ook gerust met een minimale voorsprong van 15-14 voor Beykoz.

Hurry-Up keek voor rust weliswaar steeds tegen een achterstand aan, maar knokte zich wel iedere keer terug in de wedstrijd. Toen de Turken uitliepen naar een 8-4 voorsprong, riep Hurry-coach Fiege zijn mannen naar de kant voor een time-out. Daarbij werden de puntjes op de i gezet.

De Drentse ploeg, die in de BeNe-League tegen Lions nog maar één nipt verloren wedstrijd achter de kiezen heeft, kroop punt voor punt dichterbij. De achterstand werd teruggebracht tot 11-9 en 11-10, waarbij de aansluitingstreffer voor rekening kwam van cirkelloper Sjoerd Boonstra. Die kon nog net op tijd op het vliegtuig naar Turkije stappen, nadat hij afgelopen week samen met vrouw Annie de trotse ouders van dochter Helena was geworden.

Kleinst mogelijke achterstand

Hurry-Up bleef vervolgens ondanks een tijdstraf van twee minuten voor de tweede cirkelloper van het team, Dragan Vrgoc, goed op de been. Opbouwer Bernie Vermeer knalde met 11-11 de gelijkmaker tegen Beykoz binnen. De Turken bleven weliswaar wat de scores betreft het initiatief houden, maar konden de Zwartemeerders nog niet van zich afschudden. Een redding van de Kroaat Boris Tot in het Hurry-Up-doel zorgde ervoor dat de bezoekers met 15-14 slechts met de kleinst mogelijke achterstand konden gaan rusten.

In de tweede helft leek alles nog mogelijk voor Hurry-Up, dat meteen in de eerste ronde van het Europese EHF-toernooi een zware tegenstander trof. Het spelbeeld bleef aanvankelijk hetzelfde, waarbij de Drenten goed opgewassen bleken tegen de fysiek sterke en ervaren Turken. Tot een 18-16 voorsprong voor Beykoz was er nog niets aan de hand, maar daarna schakelde de thuisploeg een tandje bij.

Coach Fiege gebruikte opnieuw een time-out, maar zag de achterstand van zijn ploeg verder oplopen. Na 40 minuten stond Beykoz met 21-16 voor en dat verschil bleef tot de 25-20 stand na een doelpunt van linkerhoekspeler René Jaspers hetzelfde. Daarna verloor Hurry-Up meer en meer de greep op het duel en kon niet meer voorkomen dat de Turken verder uitliepen. Beykoz maakte vijf doelpunten achter elkaar, zonder dat Hurry-Up daar iets tegenover kon stellen. Het leidde uiteindelijk tot de 32-23 nederlaag, waar Hurry-Up lang op een beter resultaat mocht hopen.

Hurry-Up was het helemaal kwijt

Volgens Fiege waren zijn mannen het in de tweede helft op een gegeven moment helemaal kwijt. ,,Wij misten te veel kansen en zij scoorden elke bal wel. Dan schiet je jezelf in de voet. Dat we met 9 doelpunten verschil verliezen is teleurstellend. Als dat er drie of vier zouden zijn is er meer mogelijk. Dat kun je eventueel gemakkelijker thuis nog rechtzetten. Nu is dat een stuk lastiger. Maar Hurry-Up heeft in het verleden in de Europa Cup wel eens in eigen huis tegen een Slowaakse ploeg een verschil van 11 doelpunten goedgemaakt, waarna het doorging naar de volgende ronde. Dus we zien wel waar het schip strandt’’, laat de coach vanuit Istanboel weten.

Fiege heeft een opmerkelijke verklaring voor het instorten van zijn team, dat na licht blessureleed weer kon beschikken over rechterhoekspeler Bart Mik. ,,We speelden in een wat gedateerde sporthal zonder ventilatie. Daardoor was het binnen bloedheet. Mijn spelers hadden daar veel last van.’’

Doelman Tot was uitstekend

Zijn doelman Tot speelde een uitstekende wedstrijd, maar zegt Fiege: ,,De Turkse keeper was nog beter.’’ Eerst gaat nu het vizier op het inhaalduel donderdag uit tegen Aalsmeer in de BeNe-League. De coach hoopt dat zijn team handballend weer een stap kan maken. Daarna volgt zaterdag in een volgepakte sporthal Angelslo in Emmen de return tegen Beykoz. De aanvang is om acht uur ‘s avonds. Fiege noemt de Turkse tegenstander een goed handballend team, ,,dat ons tevoren goed bestudeerd had.’’

Je kunt deze onderwerpen volgen
Sport
menu