Column Symen Bosma: IVS

Geen derby tussen Nieuw Buinen en SC Stadskanaal. Oorzaak? U raadt het al: twee vermoedelijke besmettingen bij de Bunermonders. Misschien is het maar goed ook, want hoe kun je nu zonder publiek die Kanaalstreekderby spelen?

Symen Bosma.

Symen Bosma. Foto: Annet Eveleens

Corona dus. De tweede golf is aan land gekomen en het ziet er niet best uit. Gelukkig hebben we Famke Louise nog. En Diederik Gommers. Wat was het belangrijk hoe hij met haar in gesprek ging bij Jinek : rustig, duidelijk en open de vragen beantwoorden die Famke, met haar Hoogezand-verleden toch ook een beetje ónze Famke, had.

Rustig legde Gommers uit waarom die coronamaatregelen er toch niet voor niets waren. Famke zat enigszins met de mond vol tanden, maar ze luisterde. En bovenal: ze zát er toch maar mooi, daar live aan tafel voor een miljoen kijkers. In tegenstelling tot haar laffe medestanders van die bizar domme actie #ikdoenietmeermee.

Famke kwam tot inkeer, ging vervolgens bij Gommers op bezoek en de twee zaten afgelopen week weer aan tafel bij Jinek . Wat een held, dacht ik. Zo in het openbaar je ongelijk toegeven, zo eerlijk je vragen durven stellen, daar waar de andere ‘actievoerders’ ineens zwegen en stilletjes hun strijdvaardige friedepiepel-videootjes verwijderden.

Want waar was Thomas Berge? Waar waren die rappers en dj’s, van wie ik nog nooit gehoord had (maar dat ligt ongetwijfeld aan mij), ineens gebleven? Waren die ook nog zo stoer? Wilden die ook nog steeds ‘onze overheid onder controle krijgen’?

Ze vormen een merkwaardig groep: ze voelen zich blijkbaar verzetsstrijders en zijn overtuigd van een heilige strijd die ze voeren. Vaak niet gebaseerd op enige kennis, althans wetenschappelijke kennis.

Laatst sprak zo’n mevrouw mij op Instagram of Facebook indringend toe. Of ik wel wist welk belang er op het spel stond. Ik moest nu beslissen of ik aan de goede kant van de geschiedenis stond, ik moest nu kleur bekennen. Of ik voor of tegen de ‘goede zaak’ was. U raadt het al: de goede zaak was geen mondkapje op, verzet tegen de coronamaatregelen. Friedepiepel. Alsof ik op het punt stond een Joodse onderduiker aan te geven of zoiets.

Gelukkig neemt onze overheid corona zeer serieus. Maar laten we IVS, het ingebeelde-verzetsstrijderssyndroom vooral ook niet vergeten. Dat zorgt voor veel mentale ellende. Besmettelijk via vooral sociale media.

Je kunt deze onderwerpen volgen
Sport
menu