'Ik ben toch zeker geen Duitser?' | EK-column Hans Westerhof

Tijdens het EK geven vier noordelijke kopstukken uit het betaalde voetbal beurtelings hun visie op de actualiteit. Vandaag voormalig trainer Hans Westerhof.

Hans Westerhof.

Hans Westerhof.

De voorrondes hebben we achter de rug, het echte werk kan beginnen. Toen ik de openingswedstrijd zag van Turkije tegen Italië dacht ik: als dit de trend wordt in het topvoetbal, dan haken vast veel mensen af.

Turkije verdedigde als een handbalteam in een 7-2-1 formatie zonder intentie om aan te vallen. Dat schreeuwde volgens mij om aanpassingen.

Ik ben zo vrij een paar voorstellen te doen. Goals uit afstandsschoten tellen dubbel, de doelen moeten groter en als dat wereldwijd te ingewikkeld is, mag een keeper niet groter zijn dan 1.50 meter.

Gelukkig viel het daarna nog wel mee en kunnen mijn voorstellen de prullenbak in.

Ik heb niet alle wedstrijden gezien, eentje per dag vind ik wel genoeg, maar ik heb wel genoten van Italië, dat een moderne versie van het totaalvoetbal liet zien.

Engeland-Schotland was niet hoogstaand, maar wel één met veel strijd en passie. Had gefloten moeten worden door Bas Nijhuis, die de stelregel hanteert: zonder bloed is er geen sprake van een overtreding.

Ook Duitsland tegen Portugal was een boeiende partij. Duitsland speelde prachtig en ik heb me dan ook voorgenomen geen flauwe grappen meer te maken over Duitsers. In het buitenland wordt mijn naam meestal geschreven als Westerhoff, waarop ik steevast zeg ; ho, ho, het is met één f, ik ben toch zeker geen Duitser! Dankzij Kross, Müller en Kimmich zal ik die opmerking nooit meer maken.

Wie gaan nu hoge ogen gooien voor de Europese titel? Natuurlijk hoop ik op Nederland, maar welk land het ook moge worden, onze invloed zal er altijd zijn. Engeland? Arnold Mühren en Frans Thijssen stonden bij Ipswich Town aan het begin van het eind van het kick and rush -voetbal.

Italië? Gullit, Rijkaard en Van Basten maakten een eind aan het catenaccio bij AC Milan.

Spanje? Cruijff introduceerde daar ‘de Hollandse school’ met veel succes.

En welke Engelsman, Italiaan of Spanjaard heeft een stempel op ons Nederlandse voetbal gedrukt? Geen één!

Toch iets om trots op te zijn, niet dan?

Je kunt deze onderwerpen volgen
Sport
EK voetbal
Voetbal
menu