Infantino nieuwe voorzitter FIFA

Infantino nieuwe voorzitter FIFA ANP

Gianni Infantino is de nieuwe voorzitter van de FIFA. De Zwitser won de tweede ronde bij de verkiezing van de nieuwe FIFA-president in Zürich. Infantino was ook de keuze van de KNVB.

Infantino kreeg de stem van 115 leden van de wereldvoetbalbond en versloeg daarmee zijn naaste concurrent sjeik Salman bin Ebrahim Al Khalifa. Deze kreeg 88 stemmen in de tweede kiesronde. Jérôme Champagne kreeg nul stemmen, Prins Ali bin Al-Hussein wist vier stemmen te vergaren. Tokyo Sexwale trok zich kort voor het begin van de verkiezing terug.

In de eerste kiesronde was Infantino al de verrassende koploper, maar kwamen hij en de sjeik niet in de buurt van de meerderheid. Veel leden die hadden gestemd op Champagne of de Jordaanse prins, schaarden zich vervolgens achter de Zwitser, die zijn landgenoot Sepp Blatter opvolgt.

Infantino maakte nooit carrière als speler, maar was in de voetbalwereld wel al jarenlang een bekend gezicht. Dat had hij vooral te danken aan zijn kale hoofd en de rol die hij speelde bij de lotingen van UEFA-toernooien. Bij die Europese voetbalbond was hij jarenlang de plaatsvervangend secretaris-generaal en het hoofd van de juridische dienst. Hij gold als vertrouweling van voorzitter Michel Platini, die graag Blatter had opgevolgd. Platini werd echter geschorst, waarna Infantino de gedoodverfde Europese kandidaat werd.

In de afgelopen weken werd duidelijk dat de verkiezing zou uitdraaien op een strijd tussen sjeik Salman en Infantino. De Zwitser kon rekenen op steun van Europa, Zuid-Amerika en een hoop Caraïbische landen. De sjeik leek echter Azië en Afrika in zijn zak te hebben en was de favoriet bij aanvang van het congres in Zürich. Na de eerste stemronde bleek dat de steun voor de man uit Bahrein echter kleiner was dan gedacht.

Bij de KNVB heerste een jubelstemming na de verkiezing van de Zwitser. ,,Ik verwacht heel veel van Gianni. We moeten blij zijn met hem als nieuwe president van de FIFA'', aldus Van Praag. Die kent Infantino bovendien goed vanwege zijn werk als vice-voorzitter bij de UEFA. Dat de nieuwe FIFA-baas daar vertrekt, vergroot de kansen voor Van Praag op een topfunctie bij de Europese bond.

Je kunt deze onderwerpen volgen
Sport
menu