Infantino vol vertrouwen naar verkiezingen

Infantino vol vertrouwen naar verkiezingen ANP

De verkiezingen voor het voorzitterschap van de FIFA lijken vrijdag op een tweestrijd uit te draaien tussen sjeik Salman bin Ebrahim Al Khalifa en Gianni Infantino. De voorzitter van de Aziatische voetbalbond weet zich al maanden favoriet voor de zege, maar de secretaris-generaal van de UEFA waant zich allesbehalve kansloos. ,,Ik heb veel vertrouwen in een goede afloop'', vertelde hij donderdag in Zürich, waar alle leden bijeenkwamen.

De sjeik uit Bahrein en Infantino benutten donderdag de laatste meters van de race naar het leiderschap van de FIFA om te lobbyen, net als prins Ali bin Al-Hussein uit Jordanië, de Fransman Jérôme Champagne en Tokyo Sexwale uit Zuid-Afrika. Het moet wel heel raar lopen als een van die laatste drie kandidaten na vrijdag de wereldvoetbalbond mag leiden.

Als de meeste landen hun belofte nakomen, dan mag de sjeik uit Bahrein zich vrijdagavond waarschijnlijk opvolger van de geschorste Sepp Blatter noemen. De Afrikaanse bond CAF heeft zijn 54 leden namelijk opgeroepen hem te steunen. De sjeik lijkt ook favoriet bij de 44 stemgerechtigde landen van de Aziatische voetbalbond. Beide grote bonden herhaalden donderdag geen aanwijzingen te hebben dat hun leden Salman bin Ebrahim Al Khalifa op het laatste moment niet besluiten te steunen.

Toch legt Infantino zich allesbehalve neer bij een nederlaag. Sterker nog, hij rekent op de helft van het aantal Afrikaanse stemmen tijdens de verkiezingen, die overigens geheim zijn. Infantino weet ook dat de sjeik uit Bahrein een zwakke plek heeft. Hij zou in 2011 sporters hebben aangewezen die deelnamen aan een opstand tijdens de Arabische lente in Bahrein. Veel van hen zouden daardoor gearresteerd zijn en enkelen zelfs gemarteld.

Je kunt deze onderwerpen volgen
Sport
menu