Inhaalkalender profs heeft z’n weerslag op NCK Biddinghuizen

Rick Ottema

Het woord corona viel ook op een miezerige zaterdagmiddag op het parkeerterrein van Flevonice in Biddinghuizen. Door corona ontbraken de profs die momenteel een inhaalkalender afwerken en dat had zijn weerslag op de uitslag van het Nederlands Club Kampioenschap wielrennen.

Ploegleider Marcel Nagengast was niet eens ontgoocheld dat zijn Noordelijke Wieler Vereniging Groningen (NWVG) de titel niet kon prolongeren en met een vijfde plek genoegen moest nemen. Zijn door tractorfabrikant John Deere gesponsorde formatie miste simpelweg de PK’s om voor de titel mee te strijden. ,,Ik had één man mee die ook in de winnende ploeg van 2019 zat. Met Rick Ottema en Axel van der Tuuk had ik wel twee echte diesels, maar de rest moet wel kunnen volgen. Door pech en een val verloren we bovendien ook direct twee man. Zet je hier Bert-Jan Lindeman en Elmar Reinders bij, krijg je een heel ander resultaat. Maar de wegkalender is nog overvol, er worden overal wedstrijden ingehaald, dus die jongens konden zich deze keer niet vrijmaken. Eerlijk gezegd denk ik dat we het met een vijfde stek niet eens zo slecht gedaan hebben.’’ Wielerverenging De IJsselstreek won overtuigend met alleen maar club-renners.

Zelfde scenario bij vrouwen

Bij de vrouwen eenzelfde scenario. Alleen was het hier De Kannibaal uit Peize die optimaal profiteerde van nauwelijks profs aan het vertrek. Net buiten Flevonice realiseerden Sanne Bouwmeester, Anneke Dijkstra, Mareille Meijering en Hielke Verbree een tijd van 53.05.

Sanne Bouwmeester uit Westerbork zei dat de ploeg zich vooraf niet rijk gerekend had. ,,Je kijkt toch altijd ook naar wie de andere teams kunnen opstellen. Maar ik denk dat we hier vandaag gewoon het sterkste collectief waren. Eén renster hebben die 48 per uur kan rijden helpt niet, je moet nog minimaal twee rensters erbij hebben die kunnen volgen.’’

‘Op elkaar inspelen loont hier’

Mareille Meijering uit Stadskanaal denkt ook dat het helpt dat de ploeg op elkaar afgestemd is. ,,We rijden met de basis van dit team al wel drie jaar samen tijdritten, we zijn het best op elkaar ingespeelde team. En dat loont hier.’’

Friezin Anouska Koster, normaal uitkomend voor Jumbo-Visma, gaf de NWVG dan juist wel weer de toegevoegde waarde van een prof. Zij werden derde. Voor haar was de keuze niet moeilijk toen ze moest kiezen tussen de eerste Parijs-Roubaix voor vrouwen en het NCK. ,,Eerst maar eens de verhalen horen van de deelnemers die in Frankrijk waren en dan rijd ik misschien volgend jaar. Nu reed ik liever het NCK. Iets terug doen voor de club en samen tot een mooie prestatie komen. Dat ik brons win, is een mooie bonus.’’ In de juniorenklasse wonnen Tibor del Grosso (Eelde) en Joost Brinkman (Noordlaren) goud met hun team Streetjump.

Je kunt deze onderwerpen volgen
Sport
menu