Iris Stiekema (19) uit Emmen tekent eerste contract bij Ajax, selectie Amsterdammers telt nu twee profs uit Emmen

De 19-jarige Iris Stiekema uit Emmen heeft een profcontract getekend bij Ajax. De middenvelder komt voort uit het talententeam van de Amsterdammers.

Iris Stiekema (links) met Oranje onder-17 in actie tegen Marleen Rohde van Duitsland tijdens de EK-finale in 2019 in Bulgarije.

Iris Stiekema (links) met Oranje onder-17 in actie tegen Marleen Rohde van Duitsland tijdens de EK-finale in 2019 in Bulgarije. Foto: VASSIL DONEV

Het is voor de jonge Drentse haar eerste officiële contract als profvoetbalster. Ze verbindt zich voor een periode van drie jaar aan Ajax, tot de zomer van 2024. Een jaar geleden stroomde de speelster door naar de eerste selectie van de Ajax-vrouwen, die wordt getraind door Danny Schenkel, oud-profvoetballer van onder meer Telstar, Sparta Rotterdam en Willem II. Stiekema debuteerde op 29 januari van dit jaar tijdens de Eredivisiecup-wedstrijd tegen FC Twente voor Ajax. Dat duel werd met 3-1 gewonnen.

Stiekema heeft het voetballen van geen vreemde, want haar vader Rob Stiekema voetbalt op 51-jarige leeftijd nog altijd in het eerste van voetbalvereniging Bargeres in de vijfde klasse van het zaterdagvoetbal, nadat hij al meer dan een kwart eeuw zijn kunsten toonde bij SC Angelslo en Drenthina.

Oranje Leeuwinnen

De vrouwen van Ajax, die afgelopen seizoen FC Twente kampioen zagen worden en zelf op de derde plaats eindigden, begonnen vorige week aan de voorbereiding op het nieuwe seizoen. Op trainingscomplex De Toekomst in Amsterdam was de selectie bij lange na niet compleet. Ajax levert vier internationals aan de Oranje Leeuwinnen, die later deze maand in Tokyo voor olympisch goud gaan strijden.

Onder de vier uitverkorenen is ook een plaatsgenoot van Iris Stiekema, namelijk de 31-jarige middenvelder Sherida Spitse uit Emmen. Stiekema zelf maakt (nog) geen deel uit van het oranjegezelschap. Ze speelde wel in vertegenwoordigende jeugdelftallen. De Ajax-inbreng bestaat verder uit Lize Kop, Stefanie van der Gragt en Victoria Pelova. Naast Stiekema tekende ook de 17-jarige Isabelle Hoekstra uit Leiden een contract bij Ajax. Middenvelder Quinty Sabajo uit Maarssen verlengde haar contract met één seizoen.

Je kunt deze onderwerpen volgen
Sport
menu