Is de gifbeker eindelijk leeg? FC Emmen verslaat PEC Zwolle en pakt voor het eerst sinds 349 (!) dagen de volle buit

FC Emmen heeft voor het eerst sinds maar liefst 349 dagen weer eens een wedstrijd gewonnen. De Emmenaren waren zaterdagavond in eigen huis met 3-2 te sterk voor PEC Zwolle. Daarmee is het gat naar de concurrentie vooralsnog verkleind tot vier punten.

Michael de Leeuw en Sergio Peña vieren feest.

Michael de Leeuw en Sergio Peña vieren feest. Foto: Cor Lasker

„Dit is op papier de sterkste wedstrijdselectie uit de clubgeschiedenis”, schreef een supporter van FC Emmen zaterdagavond voorafgaand aan de wedstrijd tegen PEC Zwolle, ongetwijfeld geïnspireerd door onder meer de winteraanwinsten Kerim Frei en Luka Adzic. Het duo speelde vorig seizoen op huurbasis respectievelijk ‘slechts’ vier en drie duels voor de Drentse eredivisionist, maar maakte daarin de nodige indruk. Beide spelers kozen in januari voor een terugkeer naar Emmen, maar tot zaterdag maakte alleen Frei minuten. Adzic moest maar liefst drie weken wachten op een werkvergunning, maar tegen PEC mocht-ie eindelijk spelen.

Adzic schiet met scherp bij rentree

Frappant was dat daar vrijdagmiddag een trip naar Zwolle voor nodig was. Niet voor een bezoekje aan de tegenstander van zaterdag, maar aan het kantoor van de Immigratie- en Naturalisatiedienst om de papierwinkel in orde te maken. Met succes, want Dick Lukkien zette de Serviër tegen PEC Zwolle direct in de basis. Een fitte Adzic zou namelijk een meerwaarde zijn voor de ploeg die voor lijfsbehoud in de eredivisie knokt, liet de Veendammer oefenmeester weten. Dat het met die fitheid wel goed zat, liet de Adzic direct vanaf het eerste fluitsignaal weten. Het zou de opmaat blijken naar een interessante wedstrijd.

FC Emmen werd algauw een paar keer gevaarlijk over de flanken. Exemplarisch was na 10 minuten spelen de voorzet van Adzic op Michael de Leeuw, die de bal kon binnenkoppen maar hem van schrik verkeerd met de borst aannam: kans verkeken. Maar de Drentse ploeg zette door en liet PEC Zwolle weinig kans om in de wedstrijd te komen. Dat resulteerde in de 36ste minuut in de verdiende voorsprong. Het was een zeer bedrijvige Adzic die vanaf de linkerflank naar binnen sneed en de bal in de verre hoek tegen de touwen schoof. Zwolle-doelman Xavier Mous ging naar het gras, maar kon er met zijn lange armen niet bij.

 

‘Dit is de diepte die ik al het hele seizoen zoek!’

PEC Zwolle maakte kort daarna uit een vrije trap de gelijkmaker, maar FC Emmen stelde in de slotfase van de tweede helft orde op zaken. Ditmaal schrok De Leeuw niet en tikte hij op aangeven van Jari Vlak de 2-1 binnen. Analist Michel van Oostrum, die in zijn carrière voor beide ploegen speelde, zag de diepte in het spel van FC Emmen waar hij al het hele seizoen op wachtte. ,,Het allerbelangrijkste: Peña ging vooruit voetballen. Er kwam diepte in het spel, dat zag je goed bij de 2-1 waar Vlak de assist verzorgde. Door die diepte creëer je veel ruimte en kunnen de mensen aan de zijkant de ballen kwijt. Het zag er prima uit.’‘

Na rust ging FC Emmen vrolijk verder met waar het gebleven was. Zo werd de ploeg aan aantal keer gevaarlijk over de linkerflank, waar Frei het op zijn heupen had. Hoewel PEC Zwolle volgens Van Oostrum „heel erg matig en mak” was, deed het niets af aan de prestatie van FC Emmen. Hij zag de thuisploeg de voorsprong 20 minuten voor tijd zelfs uitbreiden naar 3-1. Terwijl De Leeuw kermend naar de grond ging, zag Vlak zijn kans schoon. De Volendammer rende richting het Zwolse doel, kreeg alle ruimte om naar binnen te trekken en zag zijn inzet vervolgens via de binnenkant van de verste paal het net laten bollen.

,,Dit is de diepte die ik het hele seizoen al zoek!”, constateerde Van Oostrum direct. „Jari Vlak doet het echt goed. Mooi afgerond ook. Heel beheerst. Ik kon Vlak niet goed beoordelen tot nu toe dit seizoen, maar vandaag is hij echt een box-to-box-speler. Peña gaat ook beter voetballen door hem.’‘

De volle buit is een feit, maar is het lek boven?

PEC Zwolle maakte twee minuten voor tijd nog de aansluitingstreffer en dus was het nog even alle hens aan dek voor FC Emmen, maar wat dit seizoen al zo vaak gebeurde - een voorsprong verspelen - overkwam de Drentse hekkensluiter zaterdagavond eens níét. Daarmee is het gat naar nummer 17 Willem II (dat één wedstrijd minder speelde) en nummer 18 ADO Den Haag (ook een wedstrijd minder) vooralsnog verkleind naar vier punten. Is de gifbeker eindelijk leeg? Komend weekend wacht in Utrecht een nieuwe kans om te laten zien dat de bodem van de gifbeker uit het zicht is.

Analist Van Oostrum is tevreden over FC Emmen. ,,Ze kunnen echt wel voetballen. Wat ik het hele seizoen heb gemist, zag ik vandaag: diepgang, met of zonder bal. Daardoor kwamen de juiste mensen aan de bal en was de aansluiting met De Leeuw veel beter.’‘ Of het lek nu boven is? ,,Nee. Als je twee tegengoals van dit PEC uit standaardsituaties krijgt, is het lek niet boven. FC Emmen maakt er nu wel drie, maar ze hadden er misschien wel zes moeten maken tegen dit zwakke Zwolle. Het moet beter uitgespeeld worden, maar het is een heel belangrijke overwinning. Ik heb nooit gezegd dat het kansloos was.’‘

 

Je kunt deze onderwerpen volgen
Sport
FC Emmen
FC Emmen
Sport Noord
menu