Ito Werkman zet concurrentie op achterstand bij menwedstrijd in Zuidwolde

De menwedstrijd in Zuidwolde werd in de zwaarste klasse gedomineerd door Ito Werkman, met zijn tweespan Friese paarden Marjet en Sofie N.

De menwedstrijd in Zuidwolde werd in de zwaarste klasse gedomineerd door Ito Werkman, met zijn tweespan Friese paarden Marjet en Sofie N. Foto: Persburo Melissen

De uiterst sfeervol samengestelde menwedstrijd, die tegen het decor van eeuwenoude eiken en even oude boerderijen in de buurtschap Steenbergen bij Zuidwolde werd verreden, werd in de zwaarste klasse gedomineerd door Ito Werkman (Ten Post).

Werkman, een gelouterde menner, bracht zijn tweespan Friese paarden Marjet en Sofie N uiterst fris aan de start van de drie onderdelen tellende wedstrijd. In de dressuur zette hij de concurrentie al op een niet te overbruggen achterstand, die hij in de vaardigheid en in de marathon verder uitbouwde. „Ik ben met dit span paarden al driemaal KNHS kampioen geweest in de zwaarste klasse van het mennen. Daarnaast heb ik met deze paarden langzamerhand zoveel ervaring opgedaan dat ik nu ook in de samengestelde wedstrijdmensport de concurrentie volledig aankan, met deze overwinning als resultaat”, aldus Werkman.

‘De oorzaak zat in mijn net iets te lange rijtuig’

In de marathon met verschillende hindernissen waaronder een watercombinatie werden de dressuurmatige inspanningen opnieuw beloond. „Ik kon heel gemakkelijk overal de kortste lijn rijden, waardoor ik best snel was zonder dat ik teveel risico aanging”, vertelde Werkman, die voor de vaardigheidstest een rijtuig had geleend. „Ik verloor vaak mijn in de dressuur opgebouwde voorsprong door in de vaardigheidstests te veel ballen van de kegels te rijden. Daardoor gaf ik te vaak een zekere overwinning uit handen. Eind vorig jaar kwam ik er achter dat de oorzaak in mijn net iets te lange rijtuig zat. Ik heb er daarom voor deze wedstrijd eentje geleend en met prima resultaat”.

Opvallend was dat er in deze wedstrijd in verschillende klassen combinaties aan de start verschenen voor wie de marathon net iets te hoog gegrepen was. Gelukkig raakten geen paarden gewond, maar wel moesten twee hulpkoetsiers (personen die achter op het rijtuig staan om de zaak in balans te houden als bakkenisten in een motorwedstrijd met zijspannen) na een tuimeling worden overgebracht naar het ziekenhuis.