Ivan Rudez is de nieuwe hoofdcoach van de Groninger basketbalclub Donar

Donar-coach Ivan Rudež. Foto: Helge Prang

Ivan Rudez is de nieuwe hoofdcoach van de Groninger basketbalclub Donar. De 40-jarige Kroaat wordt vrijdagmiddag gepresenteerd bij de eredivisionist. Zijn landgenoot en voorganger Ivica Skelin is enthousiast. ,,Een goede keuze.’’

Het profiel dat het bestuur van Donar opstelde voor de nieuwe technische roerganger loog er niet om. De opvolger van coach Erik Braal, die eerder deze week te horen kreeg dat zijn contract na vijf seizoenen niet wordt verlengd, zou over ruime internationale ervaring moeten beschikken, bewezen succesvol zijn geweest in diverse buitenlandse competities en het liefst ook nog ervaring moeten hebben als coach van een nationaal team.

Tijdens het speurwerk stuitte bestuurslid technische zaken Martin de Vries op Ivan Rudez. De 40-jarige Kroaat wordt vrijdagmiddag gepresenteerd als de nieuwe hoofdcoach van de Groninger basketbaltrots. Hij voldoet in het geheel aan het eisenpakket dat de beleidsbepalers van Donar op schrift stelden.

Geen gelukkig huwelijk

Rudez begon zijn trainersloopbaan op zijn 25ste, toen hij bij KK Zrinjevac in Zagreb zowel de jeugd als het hoogste team coachte. Drie jaar later besloot hij zijn aandacht te verleggen naar het buitenland. In Slowakije ging hij aan de slag bij BC Prievidza. Na een korte terugkeer in Kroatië lonkte Wenen. Rudez tekende in de zomer van 2011 in de Oostenrijkse Bundesliga bij BC Vienna. Het bleek geen gelukkig huwelijk, want met drie overwinningen en zes nederlagen moest hij na vier maanden het veld alweer ruimen.

De successen kwamen vanaf 2012, toen de Kroaat het roer overnam bij Swiss Lions de Geneve. Hij werd in Zwitserland tot twee keer toe verkozen tot coach van het jaar, won twee landstitels en greep drie keer de nationale beker. Daarmee bouwde Rudez naam op, want in 2016 werd hij gekroond tot bondscoach van Slowakije.

Enorm analytisch vermogen

De laatste club waar Rudez actief was, was PS Karlsruhe Lions dat uitkomt in de Pro A-league, het tweede Duitse niveau. Donars nieuwe man werd in november 2018 aangesteld om de negatieve reeks van zijn voorganger om te buigen. Hij slaagde glansrijk. Rudez leidde het team dat seizoen naar de play-offs en werd op handen gedragen bij de achterban van de oosterburen. ,,Hij is eerzuchtig, heeft een enorm analytisch vermogen en weet een team emotioneel te raken’’, sprak de Karlsruher clubbestuurder Danijel Ljubic lovende woorden bij de contractverlenging van Rudez in de zomer van 2019.

Toch werd de Kroaat in februari van dit jaar op de keien gezet, na een half jaar waarin hij negen nieuwe spelers moest zien in te passen en veel sportieve tegenslag kende. Een dramatische wedstrijd tegen Pro A-topclub Chemnitz vormde de druppel. Rudez schreef een persoonlijke afscheidsbrief aan de Duitse fans. ,,Sinds mijn aantreden voelde het alsof we aan een geweldige geschiedenis begonnen waren. Ik heb van elke minuut in Karlsruhe genoten, ondanks de turbulentie die we hadden dit seizoen.’’

Skelin: intelligente trainer

Met Rudez gaat Donar voor de tweede keer in de historie in zee met een Kroaat. Eerder was Ivica Skelin zeer succesvol in Groningen. De voormalige Donar-coach geeft hoog op van zijn landgenoot. ,,Hij is een zeer intelligente trainer, die een hoge opleiding heeft genoten. Rudez is open en recht door zee. Een moderne trainer ook, die niet vastzit op de oude waarden van het Balkan-basketbal. Al met al een heel goede keuze. Ik denk dat hij goed bij Donar past.’’

Nog een leuk feitje: Rudez’ jongere broer Damjan bouwde een behoorlijke carrière op als speler. De 33-jarige Kroaat stond drie jaar onder contract in de NBA en dook in 2004 al eens op in Martiniplaza, toen als speler van Oostende.

Je kunt deze onderwerpen volgen
Sport
menu