MotoE-coureur Jasper Iwema uit Hooghalen trekt wereldwijd aandacht: ‘Race jij op ijs én op de weg? Echt waar?’

Als Drentse troef in de MotoE weet Jasper Iwema uit Hooghalen dit weekeinde op het TT Circuit in Assen de ogen op zich gericht.

 Jasper Iwema tijdens de persconferentie over de Moto E op het TT Circuit.

Jasper Iwema tijdens de persconferentie over de Moto E op het TT Circuit. Foto: Marcel Jurian de Jong

De 31-jarige coureur, die dit seizoen debuteerde in elektrische raceklasse, keert terug in Assen nadat hij er zes jaar geleden zijn laatste Grand Prix-rondjes reed. Na zijn eerste wedstrijden in de luwte op circuits van Jerez, Le Mans en Barcelona staat de publieksfavoriet dit keer vol in de schijnwerpers.

De persconferentie vóór een nieuw weekeinde in het wereldkampioenschap wegracen is niet een bijeenkomst waar de Drent, die op de baan vooralsnog in de achterhoede strijdt, normaal gesproken voor wordt uitgenodigd. Maar organisator Dorna maakte voor zijn thuisrace in Assen dit keer graag een uitzondering.

IJs en regen

Met vijf andere coureurs mag Iwema, als laatste aan de beurt, met kijkers over de hele wereld vooruitblikken op de TT. Na een verplicht openingspraatje krijgen journalisten de kans om vragen te stellen aan de coureurs. Het oog van internationale media valt op Iwema, met een trendy hoofddeksel in plaats van gesponsorde pet een opvallende verschijning tussen de andere coureurs.

Verslaggeefster Tammy Gorali van Sport5 uit Israël kijkt er een beetje moeilijk bij als ze vraagt naar de carrière van de coureur uit Hooghalen. ,,Verbeter me als ik het fout heb’’, steekt ze van wal ,,maar rijd jij buiten het wereldkampioenschap wegracen ook in het WK ijsspeedway? Is dat waar?’’

,,Klopt’’, reageert Iwema droogjes. ,,En ik doe dat nog steeds. Het is perfect te combineren. Want het ene kampioenschap is in de winter, het andere in de zomer.’’ Vervolgens wil de journaliste weten of de wedstrijden op ijs te vergelijken zijn met racen in de regen, zoals in Assen regelmatig voorkomt.

De overeenkomsten zijn nihil, vertelt Iwema. ,,Op het WK ijsspeedway rijden we met spijkers in de banden. Daardoor is er meer grip dan op welke fiets dan ook. Heel anders dan in het wegracen, waar je constant aan het zoeken bent naar grip, vooral in de regen.’’

Iwema 18 jaar?

In de MotoE heeft Iwema er nu drie GP’s opzitten. Bij het debuut in Jerez raasde hij naar de elfde plaats, gevolgd door de veertiende positie in Le Mans en een valpartij op het circuit van Barcelona. Iwema zegt dat hij stap voor stap progressie boekt op de elektrische en supermoderne MotoE-fiets.

De TT kent hij als zijn broekzak, al moeten we dat voordeel ten opzichte van buitenlandse coureurs niet overdrijven, vindt hijzelf. ,,Zij zijn hier minder lang geleden dan ik nog geweest om te racen’’, wijst hij naar zijn concurrenten. ,,Het is voor mij al meerdere jaren geleden, maar ik heb in het verleden genoeg ervaring opgedaan op deze baan. In de vrije trainingen gaan we zien wat ik me er nog van kan herinneren.’’

Iwema klinkt een beetje als een 18-jarige rijder die voor het eerst kennismaakt met het wereldkampioenschap wegracen, klinkt het grappend uit de zaal. ,,Misschien ben ik dat ook wel’’, reageert de Drent met een knipoog. ,,Ik ben een oude man nu.’’

Je kunt deze onderwerpen volgen
Sport
TT
menu