Jaap Stam: 'Ik weet niet of ik als trainer nog terugkeer naar Nederland'

Een half jaar na zijn mislukte avontuur bij Feyenoord kiest de Kampense trainer Jaap Stam (47) voor de prestatiecultuur van Amerika en het project van FC Cincinnati. Nu wel een match? ,,Ik zie veel raakvlakken in de beleving van sport.”

Jaap Stam.

Jaap Stam. Foto: ANP

Jaap, je zou twee maanden geleden al die kant op vliegen. Wat gebeurde er toen?

„We waren zo goed als rond en ik moest er eigenlijk alleen nog heen om een gevoel bij de stad, de club en de mensen te krijgen. Voor mijn gezin is het natuurlijk ook spannend. Het land ging alleen vanaf middernacht in lockdown, terwijl ik er de volgende morgen heen zou vliegen. Als ik in het vliegtuig zou stappen, kon ik misschien niet meer terug naar Nederland. Dat heb ik dus niet gedaan.”

Dus je hebt nu getekend bij een club waar je nog nooit bent geweest?

,,Dat is wel bijzonder, ja. Doordat alles werd opgeschoven had ik wel alle tijd om via Zoom van alles door te nemen en veel meer informatie gekregen over de club, de stad Cincinnati en de staat Ohio. Het is een vrij nieuwe club, met veel potentie in een aardige competitie. En ze willen omhoog. Dat vind ik mooi en interessant.”

Je had de MLS na je ontslag bij Feyenoord al gemarkeerd als competitie waar je wilde werken. Waarom?

,,Als de competitie aan het eind van mijn voetbalcarrière zoals nu in bloei was, had ik toen waarschijnlijk de stap naar Amerika al gemaakt. Mijn vrouw en ik zijn er vaak op vakantie geweest. New York, Californië. Het land trok ons enorm, vanwege de fraaie omgevingen, maar ook vanwege de mentaliteit van mensen en sporters. Ik ben geïnteresseerd in culturen en uitdagingen. Ik zie qua voetbal en mentaliteit veel mogelijkheden. Als Amerikanen ergens aan beginnen, gaan ze voor het maximale.”

Je voorziet een match vanwege jouw mentaliteit en de prestatiecultuur daar?

,,Ik zie veel raakvlakken. Zij leggen enorm veel passie en beleving in hun vak. Dat zie je bij alle sporten met scholarships en alles erop en eraan. Aan jezelf werken om stappen te maken en belangrijk te worden in teamverband, daar hou ik van. Zelf was ik als speler ook elke dag bezig om er alles uit te halen. En als je niet doet wat van je verwacht wordt, net als in bedrijven, zijn er consequenties. Dat vind ik goed. Ik ben ook van het doorpakken. Ik wil daar meemaken hoe dat op voetbalvlak en in teamverband gaat.”

Wat neem je, los van assistent Said Bakkati, mee van het mislukte avontuur bij Feyenoord?

,,Ik zie geen reden om veel te veranderen omdat ik nog steeds overtuigd ben dat mijn manier van werken resultaat kan hebben. Vanwege omstandigheden, waar ik het vaker over heb gehad, is dat bij Feyenoord niet gelukt. Dat Said meegaat, zijn ze bij Feyenoord niet blij mee. Maar hier hebben we afspraken over gemaakt. Ik moet iemand hebben die mij kent, weet waar ik mee bezig ben en een verlengstuk naar andere trainers vormt.”

Wat steek je op van je voorganger, Ron Jans, die na een racismerel vertrok bij FC Cincinnati?

,,Als je naar het buitenland gaat, en dat weet ik vooral vanuit Engeland, moet je je aanpassen en rekening houden met de regels die er heersen. Daar verdiep je je in. De taal leren, het zijn allemaal dingen die het met zich meebrengt. Niet alles is hetzelfde als in Nederland. Ik verwacht daarin geen problemen.”

Zien we je nog terug in Nederland, aangezien je vaak moeite had met nalatige spelers?

,,Ik kom nog wel terug, maar als voetbaltrainer weet ik het niet. Daar zeg ik nu geen ja of nee op. Ik werk het liefst in het buitenland. Daar heerst een andere sportcultuur. Bij PEC en Feyenoord heb ik prima kunnen werken, alleen de benadering van sommigen is anders dan hoe ik erin sta. Daar moet ik dan genoegen mee nemen, terwijl ik dat niet altijd wil. Je weet alleen dat niet iedereen hetzelfde is. En dat is lastig als je jongens iets extra’s mee wil geven.”

Kun je met een stap naar het verre en relatief Amerika nog wel het maximale uit je trainerscarrière halen?

,,Dit is geen keuze om een stap omhoog te maken. Ik kies hiervoor omdat dit me heel leuk lijkt. PEC was ook zo’n keuze. Soms doe je het omdat je dingen leuk vindt of omdat je mensen wil helpen. Nu is het project heel goed in een fantastisch land als Amerika. Als ik alleen dacht aan het maximale, was ik wel op één van de aanbiedingen uit Engeland ingegaan. Ik wil zien wat mogelijk is, wat we bij deze club, waar ze aan een nieuwe accommodatie en stadion bouwen, kunnen neerzetten.”

Ga je je contract nu wel een keer uitzingen?

,,Dat weet je nooit in het voetbal maar dat is absoluut wel de bedoeling.”

Je kunt deze onderwerpen volgen
Sport
menu