ACV uit Assen is kampioen, met Ruud Jalving als bijgelovige toptrainer. 'We hebben geschiedenis geschreven'

Trainer Jalving van ACV gaat de lucht in.

Trainer Jalving van ACV gaat de lucht in. Foto: Dijks Media / Patrick Goosen

ACV is terug op het hoogste niveau in het amateurvoetbal. In de voorlaatste competitieronde verzekerden de Assenaren zich van de titel in de Derde Divisie. Zij wonnen met 4-1 van VVOG, terwijl GVVV met 2-1 verloor van Rijnvogels en daardoor op een achterstand van zes punten kwam.

Trainer Ruud Jalving sprak van een kampioenschap van het collectief. ,,Absoluut. Voor de volle honderd procent.’’ Drijfnat van het bier dat over hem heen was gestort, maar met een grijns over de volle breedte van zijn gezicht die er de rest van de dag waarschijnlijk ook niet meer is afgegaan, keek de trainer op een afstandje goedkeurend naar zijn feestvierende spelers.

Jalving was apetrots op zijn uitzinnig hossende en zingende pupillen. Op de manier ook waarop zijn ploeg zich dit seizoen heeft gemanifesteerd. ,,We hebben geschiedenis geschreven. Zijn kampioen geworden met een reeks van 24 wedstrijden op rij waarin we ongeslagen zijn gebleven. Dat gaan we nooit meer meemaken. Het is bizar.’’

De serie van de ploeg die, naarmate het seizoen vorderde, ongenaakbaar werd, begon op 8 oktober in Assen met een 2-1 overwinning op GVVV, vier dagen nadat ACV met 1-0 had verloren van Staphorst, in een wedstrijd waarin de ploeg van Jalving zóveel beter was dan de tegenstander dat een eindstand van 6-1 of nog hoger heel normaal was geweest. Maar ACV liet die dinsdagavond de ene na de andere fraaie kans liggen.

Jalving: ,,Ook al ging het in het begin moeizaam, bij vlagen speelden we ook toen al goed. Ik zag daarom geen reden veranderingen aan te brengen.” Dan, met twinkelende ogen: ,,Tussen die wedstrijd tegen Staphorst en die tegen GVVV heeft mijn dochter een blauw/zwart (de kleuren van ACV) polsbandje voor mij gemaakt. Daarna hebben we niet meer verloren. Of ik bijgelovig bent? Op dit vlak wel. Dat bandje heb ik altijd om.’’

Dat het kampioenschap van ACV het kampioenschap van het collectief was, staat vast. Maar er waren toch ook een aantal spelers die hun stempel nadrukkelijk hebben gezet. Luka Priljic, de aanvoerder van zijn ploeg, was daar één van. Hij was de rots in de branding en zorgde er met Yassine Abouzraa, zijn maatje in het hart van de defensie, doelman Enver Spijodic en de backs Tapmahoe Sopacua, eveneens een uitblinker dit seizoen, Jaap van Dijken en in een latere fase Karim Bannani voor dat ACV de minst gepasseerde verdediging van de Derde Divisie heeft.

Wie zich ook nadrukkelijk heeft laten zien was Giovanni Zwikstra, die net als ACV moeizaam begon, maar daarna is gaan scoren, tegen VVOG ook weer twee treffers liet aantekenen en inmiddels op een totaal van 13 doelpunten staat. Op het middenveld was Justin Mulder in de eerste helft van het seizoen de grote man. Een blessure heeft hem daarna wat teruggeworpen.

Zonder iemand te kort te willen doen, maar de allerbelangrijkste persoon dit seizoen was de trainer. In zijn eerste seizoen bij ACV heeft Ruud Jalving de ploeg een aangenaam ogend gezicht gegeven. Hij heeft een modern en dynamisch voetballende elftal geboetseerd, met opstomende backs, lichtvoetig bewegende middenvelders met diepgang en met Zwikstra en Niels Grevink aanvallers die voor alle ballen gaan, nergens te beroerd voor zijn en een plaag zijn voor verdedigers.

,,Wij zijn jarenlang Fred de Boer als trainer gewend geweest’’, zei Gijs Jasper. ,,Onder hem zijn we vorig seizoen zesde geworden. Dat vonden wij ook al een goede prestatie. Niks ten nadele van Fred de Boer, maar Ruud Jalving heeft de intensiteit van de trainingen opgevoerd. Wij zijn allemaal enorm fit en zijn in de loop van het seizoen ook heel hecht geworden. We hebben een gezamenlijke passie en de onderlinge acceptatie is groot.’’

Jalving wilde zich over zijn eigen inbreng niet uitlaten. Dat moeten anderen maar doen. Over de kansen van ACV in de Tweede Divisie zei hij nog niet te hebben nagedacht. ,,Dat is op dit moment ook niet relevant. Het wordt in ieder geval een geweldige uitdaging.” Jasper gaf aan te denken dat zijn ploeg ook op het hoogste amateurniveau een goede rol kan spelen. ,,Waarom niet? Wij zijn dit seizoen zo overtuigend bezig geweest dat we ook de Tweede Divisie moeten aankunnen.’’

Zwikstra twee keer succesvol

VVOG-ACV was in de eerste helft een gelijk opgaande wedstrijd, die de Assenaren afsloten met een 1-0 voorsprong. Justin Mulder was de doelpuntenmaker. De thuisclub was ook een aantal keren dicht bij een treffer, maar de prima keepende Enver Spijodic wilde van geen wijken weten. Hij had geluk bij een inzet van Job Hoogedoorn tegen de lat.

Direct na de hervatting verdubbelde ACV de voorsprong door Niels Grevink. Een kwartier voor tijd maakte VVOG het nog even weer spannend. Daniël van Warven gaf Spijodic met een harde uithaal geen schijn van kans.

De spanning die heel even terugkeerde, was vlak daarop ook alweer verdwenen. Giovanni Zwikstra tekende toen voor de 1-3 en na een prachtige pass van Gijs Jasper zette de clubtopscorer ook de 1-4 eindstand op het bord.

VVOG-ACV 1-4

Scoreverloop : 34. Mulder 0-1, 47. Grevink 0-2, 75. Van Warven 1-2, 81. Zwikstra 1-3, 88. Zwikstra 1-4.

Gele kaart : Holstege (VVOG), Huser (ACV).

Scheidsrechter : Kraak.

Toeschouwers : 1200.

ACV : Spijodic; Sopacua, Abouzraa (75. Wielink), Priljic en Bannani; Strijker en Dijk; Mulder (79. Van Dijken), Huser (75. Jasper) en Grevink (79. Jagt); Zwikstra (89. Hagenauw).