Jasmijn Gimbrère uit Niebert tennist deze week toch liever in Roden dan in Caïro

Vorig jaar verraste ze vriend en vijand door het sterk bezette REO-toernooi te winnen. Vanaf vandaag verdedigt tennisster Jasmijn Gimbrère haar titel.

Jasmijn Gimbrère uit Niebert speelt vooral op buitenlandse toernooien, maar is deze week aan te treffen op haar 'thuistoernooi' in Roden.

Jasmijn Gimbrère uit Niebert speelt vooral op buitenlandse toernooien, maar is deze week aan te treffen op haar 'thuistoernooi' in Roden. Foto: Jan Kanning

Het was me vorig jaar het toernooi wel. Met bijna de complete vaderlandse tennistop die acte de présence gaf aan de Borglaan in Roden, omdat vanwege de coronapandemie het grootste deel van het internationale profcircuit stillag. Zo was Tallon Griekspoor er, inmiddels de beste tennisser van Nederland, die op de drempel van de mondiale top 100 staat en een ruime maand terug in de eerste ronde van Wimbledon werd uitgeschakeld door Alexander Zverev, de kersverse olympisch kampioen.

Visker

Dat niveau is de komende dagen in Roden niet te zien op het toernooi, dat nu door het leven gaat als REO SocioHypotheek NRT****. Wel zijn er tennissers te bewonderen die hard hun best doen een hoger niveau aan te tikken. Niels Lootsma, oorspronkelijk uit Leeuwarden, maar al jaren in Amsterdam woonachtig, is op basis van zijn Nederlandse ranking als eerste geplaatst, maar dat wil niet zeggen dat hij ook de sterkste tennisser is op de banen van REO. Wat te denken bijvoorbeeld van Niels Visker? Hij reikte vorig jaar bij REO nog tot de halve finale, waarin Griekspoor hem met moeite versloeg.

Natuurlijk zijn ook de broers Sander en Jarno Jans van de partij. In het dubbelspel verloren de Rodenaren vorig jaar in een spectaculaire finale van het internationale topduo Sander Arends (Leeuwarden) en David Pel, die in de dubbel bij de beste honderd tennissers van de wereld horen. De Jans-broers zullen er alles aan doen om hun eigen REO-dubbeltoernooi nu wél te winnen.

Kwartiertje van huis

Bij de vrouwen is er ook een gerede kans op een noordelijke winnaar, want regerend kampioene Jasmijn Gimbrère kreeg van de organisatie een wild card. Ook de 20-jarige Niebertse speelt, net als Visker, vooral buitenlandse proftoernooien en twijfelde lang of ze deze week wel in Roden zou aantreden. ,,Ik wilde eigenlijk het toernooi in Caïro spelen en daarna het proftoernooi van Oldenzaal. REO viel er een beetje raar tussen, qua planning. Maar het is natuurlijk een kwartiertje van mijn ouderlijk huis en het is mijn thuistoernooi. Dus ik heb toch gekozen voor REO.’’

Maar om REO wederom te winnen zal ze waarschijnlijk wel af moeten rekenen met de ervaren Bibiane Schoofs, de huidige nummer 8 van Nederland, die jarenlang een vaste waarde was in het Nederlands FED-Cupteam. Schoofs is tegenwoordig een trainingsmaatje van Gimbrère, bij sportcentrum Leeuwenbergh in Den Haag. ,,We hebben de afgelopen dagen ook weer een paar maal met elkaar getraind. Over REO hebben we het niet gehad, maar ik vind het tof dat ze meedoet.’’

Zondag finales

Gimbrère is als derde geplaatst. Andere noordelijke tennistoppers die meedoen in Roden zijn Willie Nijborg, Daniëlle Koetje en de 16-jarige Annelin Bakker uit Haren, die afgelopen weekend nog de finale haalde op de Nationale Junioren Kampioenschappen in Hilversum. Op dat NJK deden ook Jacco Arends en Max Adriaanse het goed. De Harenaar en de speler van De Marsch in Eelde sloegen zich in Roden alvast naar het hoofdtoernooi, dat vandaag van start gaat. Zondag worden de finales gespeeld, zowel bij de mannen als bij de vrouwen.

Padel

Ook voor padel is er een voorname plaats bij REO, dat sinds vorig seizoen beschikt over padelbanen. De uit Spanje overgewaaide, van oorsprong Mexicaanse racketsport is aan een grote opmars bezig in ons land. De organisatie besloot daarom om twee demonstratie-padeltoernooien te koppelen aan het tennisevenement: eentje voor de toppers en eentje voor de mindere goden.

Je kunt deze onderwerpen volgen
Sport
menu