Jeffrey Cordes smaakmaker in eerste etappe wielermeerdaagse in zijn woonplaats Nieuw-Roden, winst gaat naar Rick Ottema

Rick Ottema heeft de eerste etappe van de Amysoft Wielermeerdaagse Noordenveld-Westerkwartier gewonnen.

De 19-jarige Jeffrey Cordes uit Nieuw-Roden leidt de kopgroep in de straten van zijn woonplaats.

De 19-jarige Jeffrey Cordes uit Nieuw-Roden leidt de kopgroep in de straten van zijn woonplaats. Foto: Peter Wassing

Hij won in de finale de sprint voor Björn Bakker en de Emmenaar Tijmen Eising.

Op de website van de Wielermeerdaagse Noordenveld-Westerkwartier wordt Peter Merx samen met Rick Ottema en Adrie Lindeman als één van de deelnemende lokale helden genoemd. Maar wie de startlijsten van de vier criteriums van de meerdaagse (Nieuw-Roden, Peize, VAM-berg en De Wilp) onder de loep neemt, komt de naam van Merx niet tegen op die van de VAM-berg.

Niet genoeg politiebegeleiding

Dat criterium nam op het laatste moment de plaats in van Leek, omdat daar niet genoeg politiebegeleiding was. Leek behield de organisatie en moest uitwijken. En als je dan toch moet uitwijken, dan zoeken we het letterlijk hogerop, moeten ze in Leek gedacht hebben (want zij nemen wel de organisatie op zich).

De afwezigheid van Peter Merx, De Kolibrie van Warfhuizen. bij het rondjes over de VAM-berg is geen statement. ,,Nee, ik maak gewoon geen schijn van kans. Wat ik nu aan het rijden ben is meer proberen een beetje in vorm te komen, ook met het oog op volgend seizoen. Ik heb echt nog veel last van de naweeën van m’n hersenschudding”, aldus Merx, die vorige zomer werd geschept door een auto.

Afgelegen gebied

Dat wil niet zeggen dat Merx geen mening heeft over het uitstapje naar de VAM-berg. Dat zet hij namelijk in een veel breder perspectief. ,,Niks ten nadele van de verplaatsing van deze wedstrijd naar de VAM-berg, maar het is toch weer een wedstrijd die uit het centrum van een dorp verplaatst wordt naar een afgelegen gebied. Terwijl als je jeugd wilt inspireren om te gaan sporten, je ze in contact moet brengen met de sporters, zodat je voorbeelden voor ze creëert. De stad Groningen had vroeger veertien criteriums, nu nul. De zesdaagse is nu drie criteriums en een wedstrijd op de VAM-berg.”

Die ontwikkeling is Merx een doorn in het oog. ,,Sport en bewegen is onderdeel van het dagelijks leven en moet daarom ook zichtbaar zijn in de samenleving. Het levert heel veel op, alhoewel dat niet altijd direct in geld uit te drukken is. Wat je nu ziet, is dat het stapje voor stapje, sport voor sport, verplaatst wordt naar de randen. Sporthallen die verdwijnen, verminderde inzet van politie bij wielerwedstrijden, faciliteiten zoals de paardenrenbaan die opgedoekt worden. Wat verdwijnt komt niet meer terug, in nieuwbouwwijken is geen plaats voor sport en bewegen.”

Het zal Merx daarom goed doen dat de mannen – ook geen vrouwen in deze uitgeklede corona-editie van de meerdaagse – in Nieuw-Roden weer dwars door het centrum rijden. Voor een café langs (De Kastelein), dat is de plek waar de koers hoort!

Lokale held

En dan ook nog de échte lokale held de hele wedstrijd in de aanval. De nog maar 19-jarige Jeffrey Cordes uit Nieuw-Roden maakt vanaf ronde één koers en behoort ook tot de kopgroep van elf die voor de zege strijdt. Geen makkie voor Cordes, want alle grote namen zitten mee: Rick Ottema, Tijmen Eising, Harthijs de Vries. Eerstgenoemde maakt het na een geanimeerde finale in de sprint af, voor de Fries Björn Bakker en de Emmenaar Tijmen Eising.

Cordes heeft de rondes ervoor met zijn krachten gesmeten en heeft dus geen punch meer voor een sprintje; hij wordt elfde. Maar veel belangrijker: na een interview met de speaker kan de thuisrijder op een hartverwarmend applaus van het toch best wel talrijk opgekomen publiek rekenen, met daarbij veel kleine jongetjes en meisjes.

Er is geïnspireerd. Peter Merx zal wel goedkeurend hebben toegekeken.

Je kunt deze onderwerpen volgen
Sport
menu