Jeugdspelers krijgen bij AZ meeste kans in eredivisie

Jeugdspelers krijgen bij AZ meeste kans in eredivisie ANP

Voor het vijfde seizoen op rij krijgen talenten uit de eigen opleiding bij AZ de meeste kans in de eredivisie. Bij de club uit Alkmaar zijn het afgelopen seizoen 43,4 procent van alle minuten in de eredivisie gemaakt door zelf opgeleide spelers.

AZ voert de ranglijst van speelminuten van spelers uit de eigen jeugd in de eredivisie aan voor voor Ajax (37,4 procent), PSV (33,6) en Feyenoord (32,2). In Europees verband staat de tweevoudig landskampioen vijftiende. Het Tsjechische Sigma Olomouc (66,7 procent) voert deze lijst aan. Vergeleken met de grote competities wordt AZ alleen ‘afgetroefd’ door Club Athletic uit Bilbao (48,3 procent) en Celta de Vigo (44,3).

Het in het Zwitserse Neuchâtel gevestigde CIES analyseert voetbalstatistieken. De gegevens die het onafhankelijke onderzoeksbureau verzamelt, gaan bijvoorbeeld over de hoeveelheid speelminuten van eigen jeugd in eerste teams. CIES hanteert hierbij de regel dat een speler tussen zijn vijftiende en 21e levensjaar minstens drie jaar voor de club moet hebben gespeeld.

Je kunt deze onderwerpen volgen
Sport
menu