Johan Cruijff (68) overleden

ANP

Johan Cruijff is donderdag in Barcelona overleden, meldt zijn eigen foundation.

Op de site van de Johan Cruijff Foundation staat dat Cruijff (68) in bijzijn van zijn familie is overleden. Hij leed aan longkanker.

Een maand geleden liet de legendarische oud-voetballer nog weten positief te zijn over zijn herstel. ,,Na verschillende behandelingen kan ik zeggen dat de resultaten zeer positief zijn, met dank aan het uitstekende werk van de artsen, de steun van de mensen en mijn positieve instelling.''

In oktober werd bij Cruijff kanker geconstateerd.

Oud-international Ruud Gullit tegen De Telegraaf over het overlijden van Johan Cruijff: ,,Ik sta perplex. Ik dacht dat het beter met hem ging. Nederland heeft een gezicht in de wereld verloren. Hij heeft ons voetbal op de kaart gezet. Verder is hij voor mijn carrière van doorslaggevend belang geweest.”

Voormalig trainer Leo Beenhakker zei oktober 2015 nog over Kruijff: ,,Johan is de beste voetballer ter wereld. Als voetballer kan je discussiëren over hem, Pelé en Maradona. Maar Johan had nog een andere geweldige kwaliteit. Hij speelde niet alleen zelf fantastisch, maar had ook al heel vroeg oog voor het elftal. Dat liet hij in woord en gebaar beter spelen. Die twee dingen samen maken hem tot een absoluut grote speler.”

Cruijff staat niet alleen bekend om zijn talent voor voetbal, maar ook om zijn uitspraken zoals het klassieke 'elk voordeel heb z'n nadeel' en 'toeval is logisch'. Meer van zijn veelherhaalde uitspraken zijn te lezen in dit artikel .

Cruijff werd in april 1947 geboren in Amsterdam. Van 1964 tot 1973 speelde hij bij Ajax. Daarna kwam hij uit voor FC Barcelona (1973-1978), Los Angeles Aztecs (1979), Washington Diplomats (1980), Levante (maart tot mei 1981), weer Ajax (1981-1983) en Feyenoord (1983-1984).

Voor Oranje kwam Cruijff 48 keer in actie. Hij scoorde 33 keer. Met het Nederlands elftal verloor de voetballer de WK-finale van 1974.

Bij Mensenlinq is een condoleanceregister geopend.

 

Je kunt deze onderwerpen volgen
Sport
menu