Wedstrijdverslag: Jonkies FC Groningen maatje te groot voor Volendam

Pim Betzema vecht namens FC Groningen een kopduel uit met Nick Doodeman van FC Volendam. Foto: Soccrates Images

Nog zonder Arjen Robben speelde FC Groningen gisteravond uit tegen eerstedivisieclub FC Volendam. Het werd 2-0 voor de noorderlingen, mede dankzij een wonderschoon doelpunt van Amir Absalem.

Het lijkt elke oefenwedstrijd van FC Groningen weer een beetje op het spelletje Doet-ie ’t of doet-ie ’t niet. Zal de teruggekeerde verloren zoon van de Trots van het Noorden, Arjen Robben, deze keer zijn eerste speelminuten voor zijn oude én nieuwe club gaan maken, is de vraag die dan op vele lippen brandt.

Ook voor het oefenduel met FC Volendam op de velden van amateurclub Woudia in het West-Friese Westwoud waren de verwachtingen aanvankelijk weer hooggespannen. Want was de locatie niet uitgekozen vanwege de aanwezigheid van echt gras, terwijl Volendam in het eigen stadion op het harde kunstgras speelt? Het voor de ledematen vriendelijker natuurgras was immers een ideale ondergrond om de 36-jarige Robben zijn eerste speelminuten te laten maken. Maar ook tegen Volendam mocht het nog niet zo zijn.

Balk maakt een uitstekende indruk

FC Groningen-coach Danny Buijs wilde tegen de Volendammers vooral de jonge garde in actie zien. Vandaar dat het team veel spelers telde van FC Groningen onder-21. Van hen maakte aanvaller Remco Balk een uitstekende indruk. Hij werkte zich een slag in de rondte en brak de wedstrijd voor de bezoekers na ruim 20 minuten in de eerste helft met een mooie schuiver open.

,,Het waren weer mijn eerste 90 minuten’’, zei Balk. ,,Het was wel een zware wedstrijd, maar van onze kant een goede. In de eerste helft was het bij ons nog wel een beetje zoeken. Maar dan komen we op 1-0 en begint het te lopen.’’

Balk was in zijn nopjes met zijn doelpunt. ,,Ik kreeg de bal van Sam Schreck en ik schoot hem goed binnen. De bal was niet eens zo hard, maar de keeper stond op het verkeerde been.’’

Hij had een beetje pech dat de 2-0 na rust van linksback Amir Absalem nog veel mooier was. ,,Ja, die was heel mooi. Maar dat gun ik Amir zeer’’, zei Balk. ,,Het ging wel goed, maar het kan nog altijd beter.’’ Hij heeft een duidelijk doel dit seizoen. ,,Ik hoop dat ik mijn debuut in de eredivisie kan maken en dat ik veel speelminuten krijg.’’

FC Groningen en FC Volendam, een van de betere teams in de eerste divisie, bleken in de eerste helft aan elkaar gewaagd. Het was keeper Jan de Boer die de thuisploeg met een aantal katachtige reddingen van de gelijkmaker afhield.

Mooie volley

In de tweede helft werden de bezoekers meer en meer de bovenliggende partij, waarbij Absalem met een mooie volley de zege voortijdig veilig stelde. Hij kreeg op links van ver een hoge bal aangespeeld, die hij uit de lucht meteen op zijn schoen nam en Volendam-keeper Nordin Bakker volkomen kansloos liet. Bij FC Groningen wist een bleke Romano Postema wederom het net niet te vinden. Hij werd in de tweede helft gewisseld voor Kian Slor.

Wellicht dat Arjen Robben vanmiddag vanaf twee uur wel in actie komt als FC Groningen in Almere tegen Almere City oefent. Die club beschikt sinds enige tijd weer over een echte grasmat, maar het blijft afwachten. Want wereldster Robben, die na zijn afscheid van Bayern München een jaar niet speelde, wordt voorzichtig gebracht. Als hij maar klaar is voor de start van de eredivisie, wanneer FC Groningen op zondag 13 september thuis tegen PSV speelt, zo lijkt het idee.

Trainer Buijs hield in ieder geval een slag om de arm: ,,We beslissen pas op het laatste moment of hij deel gaat uitmaken van de wedstrijdselectie. We bekijken steeds per keer wat het beste in zijn programma past.”

Nieuws

Meest gelezen

menu