Jonkies van FC Groningen bezorgen FC Emmen tijdens oefenduel schaamrood op de kaken: 1-4

Michael de Leeuw namens FC Emmen in duel met Wessel Dammers van FC Groningen. Foto: ANP/Cor Lasker

De jonkies van FC Groningen brachten FC Emmen dinsdagavond in verlegenheid in stadion De Oude Meerdijk. In de tweede helft werden de Drenten zoek gespeeld door de Groninger talenten. Na een 1-1 ruststand eindigde het oefenduel tussen de noordelijke eredivisionisten in 1-4.

De oefenwedstrijden tussen FC Emmen en FC Groningen zijn de laatste jaren traditie geworden, de voorspellende waarde daarentegen is nihil. Zo wist FC Emmen in 2018 op het prachtige sportpark Boerbos van Rolder Boys met 1-0 te winnen van de Groningers dankzij een benutte strafschop van Anco Jansen, maar in de competitie moesten de Drenten hun meerdere erkennen in de grote broer van 60 kilometer verderop. FC Emmen eindigde dat seizoen als veertiende, FC Groningen als achtste.

Vorig jaar werd het in Rolde 2-2 met doelpunten van Michael de Leeuw en Leon Sopic namens FC Emmen en Gabriel Gudmundsson en Ko Itakura namens FC Groningen. Afgelopen seizoen eindigden de mannen van coach Dick Lukkien op de twaalfde plaats en het elftal van trainer Danny Buijs op de negende plek.

Met andere woorden, voor wat het waard is: FC Groningen zette in een volgens de coronaregels goed gevuld stadion De Oude Meerdijk de grootste uitslag van de laatste jaren in de boeken. Het waren met name ‘de jonkies’ die de thuisclub in de tweede helft op gretigheid aftroefden en de eindstand met 1-4 behoorlijk aanzien gaven.

De eerste helft, die met een 1-1 ruststand werd afgesloten, kon meer als maatgevend worden beschouwd voor de werkelijke krachtsverhoudingen tussen beide ploegen. Toen stonden er twee formaties tegenover elkaar die als basisopstellingen mochten worden beschouwd, al gingen ook die mank door een aantal spelers dat beide oefenmeesters moesten missen. Zo ontbrak bij FC Emmen Sergio Pena, die herstellende is van een lichte hamstringsblessure. Voor hem speelde Hilal Ben Moussa.

FC Groningen miste Gabriel Gudmundsson, die uit voorzorg aan de kant werd gehouden nadat hij het vorige seizoen bijna in zijn geheel miste door blessureleed. Voor hem mocht Amir Absalem opdraven, die in de eerste helft gruwelijk in de fout ging bij de gelijkmaker van FC Emmen. Ook Ramon Lundqvist ontbrak op de afspraak vanwege enkelklachten.

Bij FC Groningen was het opvallend dat Romano Postema opnieuw zijn vizier niet op scherp had staan. De jonge spits, die vorig seizoen tevergeefs hoopte op zijn eerste eredivisiegoal, bleek ondanks een aantal goede mogelijkheden andermaal droog staan. Het werd gecompenseerd door Ajdin Hrustic. FC Emmen-doelman Dennis Telgenkamp hield zijn sheet lange tijd schoon, maar kort voor rust moest de keeper het antwoord toch schuldig blijven op een droge knal van de Australische Bosnier. Een paar minuten later profiteerde Glenn Bijl namens FC Emmen optimaal van het geklungel van Absalem, waarmee de beide basisformaties het op een gelijkspel hielden.

Na rust bracht Buijs een compleet nieuw elftal binnen de lijnen met veel spelers uit het onder-21-elftal van FC Groningen. Lukkien begon aan Emmer zijde vanaf de 60ste minuut met het doorwisselen van zijn bijna complete elftal. Het was in de tweede helft met name de jonge en nog onbekende Groninger Mohamed El Kharbachi die FC Emmen voor eigen publiek toch wel een beetje het schaamrood op de kaken bracht. Hij scoorde twee keer. Benko Sabani maakte de malaise compleet voor FC Emmen met een eigen doelpunt.

FC Groningen komt vrijdagavond opnieuw in actie in eigen huis tegen PEC Zwolle. Tijdens die wedstrijd, die live wordt uitgezonden op de website van Dagblad van het Noorden, zal Arjen Robben naar verwachting zijn eerste minuten maken voor de Trots van het Noorden. FC Emmen mag zich zaterdag op de Meerdijk revancheren tegen Telstar.


Je kunt deze onderwerpen volgen
Sport
menu