Joop Zoetemelk trapt NK tijdrijden in Emmen af. Van Vleuten, Van Baarle en waarschijnlijk Dumoulin staan in oktober aan de start

Adrie Lindeman Foto: Dick Soepenberg

Emmen kreeg gisteren al een klein voorproefje van het NK tijdrijden. Tijmen Eising, Elmar Reinders en Adrie Lindeman kunnen alvast iets van hun bucketlist strepen.

De Dolfijn van Bibbione (Franco Pellizotti), de Adelaar van Toledo (Federico Bahamontes), de Haai van Messina (Vincenzo Nibali), De Das (Bernard Hinault), en natuurlijk ‘onze’ eigen Condor van Varsseveld (Robert Gesink). Wielrenners hebben niet zelden een bijnaam waarin een dier is verwerkt.

Het moet Wim Jansen, organisator van wielerevenementen, uit Sleen, ook zijn opgevallen. Hij toverde in 2012 een NK tijdrijden in het oude Emmer dierenpark uit de hoge hoed. Acht jaar later, op 7 oktober, zullen ook de dieren in het nieuwe Wildlands mannen en vrouwen in strakke pakjes op hypermoderne fietsen voorbij zien zoeven.

De aftrap daarvoor werd gisteravond gegeven. Aanvankelijk zou de wedstrijd in juni verreden worden, maar corona gooide roet in het eten. Dat het evenement toch nog gehouden wordt, een paar maanden later, verdiende een feestelijke presentatie, moet Jansen gedacht hebben. En dat werd het in Wildlands. Niet in het minst door de aanwezigheid van oud-Tourwinnaar Joop Zoetemelk en Steven Rooks.

Levende legende Joop Zoetemelk

Om het een jongensdroom te noemen gaat misschien wat ver, maar voor de noordelijke renners Adrie Lindeman (ook broer en Jumbo-Visma-prof Bert-Jan is aanwezig, maar liet z’n tijdritfiets thuis), Tijmen Eising en Elmar Reinders moet het toch wel ‘een dingetje’ zijn geweest toen levende legende Joop Zoetemelk hen aftelde bij de proefstarts van het provisorische startpodium. Eising zat daarbij bovendien op z’n superdeluxe tijdritbolide van het merk Eddy Merckx.

Na het aftellen volgde overigens de kortste tijdrit ooit. Waar de renners normaal gesproken na de Tour in de criteriums figuurlijk rondjes om de kerk draaien, reden Eising, Lindeman en Reinders een rondje om de parasol die vijftien meter verderop stond opgesteld.

De drie noordelijke wielrenners hadden er dus wel hun tijdritfietsen voor van stal gehaald. Of ja, is ‘fietsen’ nog wel het juiste woord voor die machines? Als je ze ergens neerzet zonder coureur erop en tegen een niet-wielerliefhebber zegt dat de Marsmannetjes zojuist met deze voertuigen zijn geland, zal hij of zij je vermoedelijk geloven.

In de tijd van Zoetemelk was het allemaal anders. ,,Wij staken hooguit een extra tandwieltje bij. Voor de rest was het gewoon dezelfde fiets als waar we ook de bergen mee over gingen”, aldus Joop op z’n Joops, tijdens de wandeling van het plein in Wildlands naar de binnenplaats in de jungle, waar even later een wielerforum met hem en Rooks plaatsvond.

Wielerromantiek

Tijdens het forum maakten de hypermoderne tijdritfietsen even plaats voor ouderwetse wielerromantiek. Hoe Zoetemelk in een oud aardappelbusje van zijn pa naar de koers ging, met drie broers en een zus. Zijn moeder die vond dat Joop te weinig at. Steven Rooks die beter leerde sturen op de fiets door z’n opgevoerde brommer. Mooie verhalen uit de oude doos.

Maar er was ook nieuws. Jansen deed uit de doeken dat er 7 oktober een topdeelnemersveld aan de start staat. Bij de vrouwen was Annemiek van Vleuten de eerste die zich aanmeldde. Bij de heren tekende Dylan van Baarle al in. En ook Tom Dumoulin zal hoogstwaarschijnlijk acte de présence geven als hij fit blijft, zei Jansen. Eising, Lindeman en Reinders kunnen de borst natmaken.


Je kunt deze onderwerpen volgen
Sport
menu