Jorritsma deelt eerste tikje uit

Gerben Jorritsma. FOTO ANP ANP

In het Nederlandse gevecht om het derde en laatste ticket voor de WK sprint heeft Gerben Jorritsma het eerste tikje uitgedeeld. De schaatser van Team LottoNL-Jumbo reed vrijdag tijdens de vijfde wereldbeker in Stavanger van de Nederlandse WK-kandidaten de beste tijd op de 500 meter. Met 35,42 seconden eindigde hij op de zesde plek in de B-divisie. Jesper Hospes (achtste in 35,46) en Pim Schipper (22e in 35,83) moeten in de achtervolging.

Na afloop van de Noorse driedaagse wordt zondag een fictief klassement opgesteld van de 500 en 1000 meter, waarin de beste tijden van de Nederlandse WK-kandidaten over twee manches meetellen. De nummer één van die rangschikking verdient een startbewijs voor de WK sprint eind februari in Seoul. Kai Verbij en Ronald Mulder zijn al zeker van deelname aan de wereldtitelstrijd.

Ook Kjeld Nuis mikt in Noorwegen nog op een WK-ticket. Hij kiest vrijdag echter voor deelname aan de 1500 meter, de afstand waarop hij in het wereldbekerklassement op de tweede plaats staat. Nuis moet daardoor zondag op de tweede 500 meter zijn kans grijpen.

Anice Das

Bij de vrouwen reed Anice Das vrijdag in de B-groep de derde tijd op de 500 meter (38,65). De rijdster van Team AfterPay zette daarna op de 1000 meter de eerste tijd neer in de B-divisie (1.16,65). Janine Smit belandde met een tijd van 1.17,84 op de vijfde plek. Das en Smit strijden met Margot Boer en Jorien ter Mors om het derde en laatste ticket voor de WK sprint. Sanneke de Neeling en Marrit Leenstra zijn voor dat toernooi al geplaatst.

De wedstrijden in de A-groep beginnen vrijdag om 16.00 uur in Stavanger.

Nieuws

Meest gelezen

menu