Judobond wijst bezwaar van judoka Kim Polling uit Groningen af

De Judobond (JBN) heeft het bezwaar van Kim Polling afgewezen. De judoka uit Groningen ging in beroep tegen het feit dat niet zij, maar haar concurrente Sanne van Dijke werd aangewezen om naar de Olympische Spelen in Tokio te gaan.

Kim Polling is opnieuw in het ongelijk gesteld.

Kim Polling is opnieuw in het ongelijk gesteld. Foto: Marco de Swart

De bezwaarcommissie is het niet met de grieven van Polling eens en heeft het bezwaar afgewezen, zo laat de bond in een persbericht weten. De commissie komt tot de conclusie dat de werkwijze van de selectiecommissie, die de knopen heeft doorgehakt, is verlopen conform het interne beleid ‘OS2020’.

Polling eiste in haar bezwaarschrift dat zij en niet Sanne van Dijke aangewezen had moeten worden voor deelname in Tokio. Daarnaast eiste Polling dat opnieuw naar het besluit zou moeten worden gekeken door de selectiecommissie en de coaches. De bezwaarcommissie laat weten ‘onvoldoende gronden te zien om de vaststelling van de voordracht voor kwalificatie en uitzending te herzien’. Zij acht de bezwaren van Polling ongegrond.

Opgelucht

,,Vanzelfsprekend ben ik opgelucht dat de commissie bevestigt dat het proces zorgvuldig en volgens de reglementen is verlopen’’, laat Tjaart Kloosterboer, directeur topsport en voorzitter van de selectiecommissie, weten. ,,Het was en is een van de lastigste besluiten die ik heb moeten nemen. Zowel Sanne van Dijke als Kim Polling is in staat een olympische medaille te winnen, maar helaas mag er maar één gaan. Ik gun beide dames dat ze zich nu volledig kunnen richten op het werk dat op de mat plaatsvindt.’’

Polling kan zich volgens de bezwaarprocedure nog wenden tot het bondsbestuur voor een finaal besluit. Het is nog niet bekend of zij gebruik maakt van deze mogelijkheid. Polling stak veel werk in het aantonen van de in haar ogen onjuiste beslissing van de selectiecommissie. Met een enorm dossier, waarin veel statistische informatie was verpakt, liet ze zien dat zij beter scoort als het gaat om algemene winstpercentages van toernooien (72,5 om 69,9 procent). Het verschil op grote toernooien is volgens Polling nog significanter (74,2 om 64,4 procent). Ook in de partijen tegen judoka’s uit de top 10 van de wereld scoort Polling, volgens haar eigen cijfers, procentueel beter dan Van Dijke, zo heeft ze berekend.

‘Strijd niet spannend’

,,Ik heb bezwaar aangetekend tegen werkelijk waar alles wat door de selectiecommissie is gezegd’’, zo liet Polling eerder weten. ,,Ten eerste omdat ik vind dat ik wel degelijk een significant onderscheid heb aangetoond. Dit omdat ik op vrijwel alle statistieken het beste scoor. En dat is ook waarom ik altijd heb gezegd dat ik ervan overtuigd was dat ik geselecteerd zou worden en ik de strijd niet spannend vond.’’

Je kunt deze onderwerpen volgen
Sport
menu